Открита е късноантична гробница, със стенописи, в София

Открита е късноантична гробница, със стенописи, в София

Късноантична гробница със стенописи е открита снощи, при ремонта на тротоара на улица „Московска“.

Възложена е задача на археолозите да започнат проучване на гробницата и на терена. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, пред журналисти, при посещението ѝ на археологическите разкопки, при площад „Св. Неделя“.

Фандъкова добави, че предстои главният архитект да предложи как да бъде експонирана гробницата по начин, подходящ за градската среда. По първоначални сведения, гробницата е от края на четвърти и началото на пети век.

За следващата година са предвидени средства, свързани с реконструкция на пешеходното пространство при археологическия обект, до църквата „Св. Неделя“.

Открити са множество глинени съдове, а също и хиляди сребърни монети, по време на разкопките. А част от интересните находки са дървена дръжка на меч, с украса, както и стрида от Бяло море. Това насочва към богатия начин на живот на гражданите от Стара Сердика, информира БТА.

Фандъкова посочи, че предстои изработването на архитектурния обект и изграждането на площад, който да интегрира намерените останки. Главният архитект вече е подготвил заданието за архитектурния конкурс, койщо ще бъде обявен през ноември.

Във връзка с ремонтите в София, кметът Фандъкова обяви, че се надява по-голяма част от ремонтите на улици да приключат към 15 септември.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder