Дарение от 2 милиона долара за Лом. Кой е българинът завещал колосалната сума?

Дарение от 2 милиона долара за Лом. Кой е българинът завещал колосалната сума?

Дарителят е Андрей Георгиев, който емигрира в САЩ, още в средата на миналия век, и там работи като лекар.

Над 2 милиона долара завеща български емигрант, в Съединените американски щати, на своя роден град Лом и гимназия „Найден Геров”, която е завършил.

За жеста му се разбра още началото на миналата година, тогава обаче се знаеше за 1 милион долара. Година по-късно стана ясно, че сумата надвишава 2 милиона долара. Парите ще се използват за обучението на възпитаници в елитни университети в САЩ и Западна Европа.

Името на дарителя е Андрей Георгиев. Той е роден през 1921 година, в София, завършва ломската гимназия през 1939 година и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него.

Журналистът Любомир Йорданов си поставя за цел да проучи всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност”, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. А там работи като лекар, предава bTv.

И поне първите десетилетия се е водел изменник на родината и враг на народа, затова е имало интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Заедно с всички небивалици от рода, че това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, да убива, да пали и да организира нелегални конспирации срещу комунистическата власт, там има събрани и доста обективни свидетелства от негови близки и познати”, посочва Любомир Йорданов.

В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до роднините му, у нас, които, според журналиста, разкриват ценностите и обясняват жеста му.

Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват”, допълва Йорданов.

Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага една съвместна изложба.

Много хора в днешния твърде материален свят, въобще не могат да си обяснят как така ще извадиш 2 милиона долара и ще ги дариш на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат какъв е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, съобщава журналистът.

Изложбата предстои скоро.

Андрей Георгиев отделя още половин милион долара – за развитието на Лом. Ще се създаде обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, поясни Пенка Пенкова, кмет на община Лом.

Ще бъде направено обществено допитване за това как да бъдат разпределени парите, което започва от 15 август.

Хората от града, като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала „Балканиада”, която, обаче, ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране„, добави Пенкова.

Скоро местната власт, официално, ще отдаде признанието си към дарителя.

На тържествена сесия на Общинския съвет вече е внесено предложение, посмъртно д-р Андрей Георгиев да бъде удостоен със званието „почетен гражданин на Лом“, отбелязва общественикът Емил Замфиров.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder