Село и община в лют спор за родния дом на известната оперна певица, сопраното Гена Димитрова

Село и община в лют спор за родния дом на известната оперна певица, сопраното Гена Димитрова

След като къщата вече е получила най-високата степен на защита като паметник на културата, ще има ли музей в село Беглеж?

Село и община са в спор за родния дом на световноизвестната оперна певица Гена Димитрова. Ще има ли музей в село Беглеж, след като къщата вече е получила най-високата степен на защита като паметник на културата?

Съселяните на Гена Димитрова желаят да отворят имота на примата за посещения.

Стопанската постройка, която се намира от югоизточната страна на къщата, да бъде пристроена в зала или нещо подобно, където да се прожектират нейни филми, да се разглеждат нейни произведения”, заяви кметът на село Беглеж Георги Данов.

Къщата е собственост на община Плевен, а според Закона за културното наследство – тя трябва да остане в автентичен вид, без адаптации към модерните изисквания за музей, съобщи bTv.

Предстои да се реши за какво ще се използва къщата. Но лично моето мнение е, че това не е къща подходяща за музей”, коментира Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“, община Плевен.

И в Плевен, и в Беглеж ценят примата. В историческия музей, в града, вече е изградена зала, посветена на Гена Димитрова. Само една от репликите на костюмите ѝ струва 5000 лева.
В Беглеж съществуват барелеф и централна улица на нейно име.

Тя е и жънела и копала царевица, и брала боб, и биволи имаха – хем ги пасе, хем вечер ги язди”, разказва съученикът ѝ Кирил Катунски.

Не говорехме много за опера, а за деца, семейства, тук се събирахме. Обикновена с обикновените, велика с великите”, спомня си и друг нейн съученик – Панайот Цветков.

42 хиляди лева са необходими за реновирането на имота в Беглеж.
Все още не е ясно дали те ще бъдат отпуснати от Министерството на културата или от община Плевен.

Без значение кога и как ще бъде възстановен родният дом на оперната прима, то сигурно е, че там ще се тълпи вълна
от туристи.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder