Във Видинско четири язовира ще се ремонтират с държавни средства

Във Видинско четири язовира ще се ремонтират с държавни средства

Вече е утвърден списъкът с язовирите, в страната, които приоритетно се нуждаят от ремонт, независимо от това чия собствеността са, заяви, във Видин, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

Държавата е осигурила 500 милиона лева за възлагането на ремонтно-възстановителните дейности и реконструкция на тези язовири. Горновски съобщи, че списъкът включва общо 414 язовира, от тях 4 са в област Видин – „Върбово“, „Дедин дол“, „Дражинска бара“ и „Големаново“.

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор представи новите законови разпоредби, свързани с безопасността, собствеността и класифицирането на водните съоръжения, съобщи 24 chasa.
На първо място, той отбеляза, че предстои язовирите в страната да бъдат класифицирани по степен на потенциална опасност и по големина на съоръженията, обръщайки внимание на това, че за да се случи тази класификация, кметовете на общини трябва да подадат към Държавната агенция ясни технически параметри на водните съоръжения.

Петър Горновски информира, че с промените в Закона за общините, се дава възможност в срок до 7 октомври 2018 година – да предоставят безвъзмездно на държавата тези общински язовири, които нямат възможност да стопанисват, както и да осигурят техническата им безопасност.
Председателят на Държавната агенция подчерта, че след тази дата, отговорността за безопасността на язовирите, които останат собственост на общините, ще е изцяло задължение на кметовете. Горновски съобщи също, че се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, които общините ще предоставят безвъзмездно на държавата.

Промените в Закона за водите, касаещи управлението, стопанисването и безопасната експлоатация на язовирите, бяха обсъдени на работна среща в Областната администрация във Видин.
Тя се проведе по инициатива на Областния управител Албена Георгиева и в нея участваха кметовете на общините в областта. В срещата участваха председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, заместникът му генерал Кирил Войнов, който доскоро заемаше длъжността главен директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, и Николай Николов – главен секретар на Агенцията, уточняват от пресслужбата на областта.

По време на дискусията, областният управител на Видин Албена Георгиева акцентира върху новите моменти в Закона за водите, като отбеляза, че предотвратяването и намаляването на рисковете от наводнения и осигуряването живота и сигурността на гражданите, инфраструктурата и земеделските земи, са приоритет на всички отговорни институции.

Генерал Войнов изрази позиция, че приетите законови мерки са правилното решение, с което се осигурява безопасността на водните съоръжения, като едновременно с това значително се облекчават общините, нямащи възможността да осигурят необходимия финансов ресурс за поддръжка и ремонт на язовирите.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder