За БиблиоПощата или как децата на Видин показаха на възрастните отношението си към града

За БиблиоПощата или как децата на Видин показаха на възрастните отношението си към града

Истински оазис сътвориха видински деца в пространството около сградата на БиблиоПощата (старата Турска поща), по инициативата „The Spot/_Място – Доброволчество с въздействие” на Сдружение „BG Бъди активен“ и със съдействието на Видинската регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Проектът е финансиран от CocaColaFoundation.

Така те не само обогатиха този терен в сърцето на Градската градина, но и показаха на възрастните (най-вече – на управниците) как трябва да изглеждат зелените зони за отдих в хилядолетния ни град. Показаха и друго – как с много ентусиазъм и малко пари могат да се случват добрите неща, а не как общината плаща на частна фирма милион и кусур лева за поддържане на парковете и градините и срещу тези пари не се върши работа и за пукната пара.

Подробности за реализираната вече инициатива ни съобщава директорката на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова: „Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ кандидатства с проект за пространството около БиблиоПощата, помогнаха ни младежите от Сдружение „Активно общество“, Младежка банка-Видин, Младежки съвет по наркотични вещества, заедно с тях направихме и клип, който се изискваше, защо точно това място искаме да облагородим. След като „Турската поща“ ни беше предоставена за използване и стопанисване и стана Център за култура, изкуство и наука „БиблиоПоща“, пространството около нея става все по-посещаемо. Наш дълг е да направим така, че, там, отново да стане привлекателна и оживена част от парка на Видин, а децата с ентусиазъм се включиха с идеи и вложиха доста труд при облагородяването на тази част от градския парк“.

При направеното обществено допитване са получени над 600 идеи какво трябва да се направи на това пространство и най-удачните вече са факт – дървени постаменти, върху които ще бъде представена кратка информация за културно-исторически обекти в област Видин: крепост „Калето“ в Белоградчик; крепостта „Кастра Мартис“ в Кула; античния град Рациария; Алботинския скален манастир; Раковишкия манастир; пещера Магура; пещера Венеца; замъка „Баба Вида“ и крепостна система „Калето“; религиозната архитектура на Видин; Кръстатата казарма и Музей „Конака“. Изградена е и дървената сцена с по-разчупен и интересен дизайн, с какъвто се отличават и пейките за отдих, облагородени са цветните и тревни площи, а на красивите дървета са поставени листовки с информация за отделните видове.

Случилото се около БиблиоПощата не е край, а началото на следващи трансформации на този толкова привлекателен кът за отдих на малки и възрастни. „Идеята ни е хората да вложат собствен труд, както вложиха идеите си и участвайки в създаването на това пространство, нашите съграждани, и най-вече младежите и децата, да имат самочувствието, че са дали своя принос за една по-красива градска среда във Видин“. И с основание.
Дано само съграденото от видинските деца бъде опазено от по-възрастните. А и управниците ни е редно да минат оттам, за да видят как с малко пари и много ентусиазъм могат да се направят значими неща, а после и мисли, някакви, могат да им минат през мъдрите глави.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder