До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър, за хората с увреждания

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър, за хората с увреждания

До края на годината ще има изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Новото информационно ядро трябва да функционира от януари 2019 година.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, след среща в Министерския съвет с представители на протестиращите майки на деца с увреждания, на националнопредставителните организации на хората с увреждания и на институцията на омбудсмана. И министър Бисер Петков участва в срещата.

Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции – АСП, НЗОК, наличната в Агенцията за хората с увреждания, НЕЛК и ТЕЛК. На база потребителски профил, всеки човек ще може да намира всичко налично за него в системата, информират от правителствената пресслужба.

Дончев заяви, също, че ще се назначи проверка на досега действащия регистър на хората с увреждания и при наличието на съмнение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде извършен одит от специализираната за това дирекция към Министерството на финансите.

Постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства, поетапно, да се поеме от НЗОК и Министерството на здравеопазването.

Работна група към Министерството на здравеопазването ще разработи механизъм за плащане, контрол на медицинските изделия за хората с увреждания, както и оценка на качеството, до края на септември. Дотогава Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето ще проверят всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания, заяви министър Петков. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад през октомври.

Министерството на труда и социалната политика ще представи проект на Закон за хората с увреждания, до края на седмицата, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания. Проектът ще се публикува за обществено обсъждане, най-късно до края на месец август, за да може да бъде разгледан от Министерския съвет и, до края на септември, да бъде внесен в Народното събрание, съобщиха още от МС.

Новият бюджет ще разполага с повече пари за хората с увреждания, съобщи премиерът Бойко Борисов, непосредствено преди срещата в Министерския съвет. „В новия бюджет, когато го приемем, със 150 млн. повече ще има в тази система. Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6,7 млрд. – 3,7 млрд. за КТБ, 1,2 млрд. за руските реактори, 1,3 млрд. за американските централи. Платихме ги като попове, всички данъкоплатци“, обяви Борисов, цитиран от БНР.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder