Нагласи на потребители. Инфлацията расте, очакванията на домакинствата се влошават

Нагласи на потребители. Инфлацията расте, очакванията на домакинствата се влошават

В последната анкета на Националния статистически институт, потребителите прогнозират ускорение на инфлацията, влошаване на икономическата ситуация в страната ни и на финансовото състояние на домакинствата.

Общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта, през юли 2018 година, спрямо равнището си, отпреди три месеца. Това се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в селата, уточняват статистиците.

В сравнение с предходно наблюдение, мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната, през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени. В сравнение с месец април, по-резервирани са и оценките и очакванията им за финансовото състояние на собствените им домакинства, предаде dnevnik.bg.
Потребителите са влошили оценките си за изменението на потребителските цени, през последните дванадесет месеца, за три месеца. Прогнозата за 12 месеца напред също е към засилване на поскъпването. В резултат на което балансовият показател се повишава с 9.4 пункта.

Прогнозата на живеещите в градовете за безработицата е тя да остане на сегашното рекордно ниско равнище или дори да спадне още. А очакванията на населението в селата са тя да се увеличава с умерено темпо.
Анкетата показва известно подобрение, през юли, на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Намеренията на потребителите да извършват подобни разходи, през следващите дванадесет месеца, остават благоприятни.
Малко по-позитивна е и нагласата на градското население – да отдели средства за покупка на кола през следващите дванадесет месеца.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder