На олимпиада с роботи – пет български деца ще се състезават с отбори от 175 нации

На олимпиада с роботи – пет български деца ще се състезават с отбори от 175 нации

В момента петимата ни олимпийци доусъвършенстват робота си, който ще е необходимо да изпълнява сложни задачи. Ученици от столични гимназии ще представят България на олимпийските игри по роботика.

Във Вашингтон, през 2017 година, българският отбор се представи успешно на първите олимпийски игри по роботика, в конкуренция със 175 нации.

Сега петимата ни олимпийци доусъвършенстват своя робот, който ще трябва да изпълнява сложни задачи.

По програмирането на 15-килограмовата машина работи Рада Джонева, предаде bTv.
Тя обяснява, че за конструирането на един робот и за неговото програмиране, се изисква доста креативност, критично мислене и не на последно място работа в екип.

А тема на тазгодишната олимпиада е енергията. Роботите ще я събират, под формата на специални кубчета, докато учениците ще направляват действията им.

Tези кубчета са като гориво, като горивни клетки, и трябва да се слагат на различни места, например в топлоелектрическа централа, в язовир или нещо такова”, сподели Пепи Генов.

Роботът, събрал най-много енергия, чрез кубчетата – горивни клетки, ще донесе и победата на своите конструктори.

Важно е да имаме такъв отбор по роботика, защото учениците успяват сами да намерят решение на проблем, който е зададен. Тези проблеми са много близки до проблемите, които съществуват в реалния свят, в индустриите, в програмирането”, заяви Михаил Кирилов, ментор на отбора по роботика.

В неделя учениците заминават за Мексико.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder