НЗОК плаща огромни суми за лечения в чужбина, можещи да се извършат и у нас

НЗОК плаща огромни суми за лечения в чужбина, можещи да се извършат и у нас

Здравната каса плаща лечение на деца в чужбина, макар, че то може да се извърши у нас, но болниците не са направили обществени поръчки и необходимите консумативи и лекарства липсват, предава вестник „Сега“.

Наскоро новият управител на здравната каса Дечо Дечев е подписал два формуляра за финансиране на лечение в чужбина, за „двеста и няколко хиляди лева“, въпреки, че то може да се извърши у нас за много по-малко пари, обяснява самият той пред Надзорния съвет на Касата. Това сочи стенограмата от последното заседание.

Отнася се за поставяне на става, за която не е проведена обществена поръчка в държавната болница по ортопедия в „Горна баня“ и за онкопрепарат, който не е осигурен от друга болница, с търг.

Мотивите са – и двете дейности могат да се изпълнят на територията на страната, но се насочват за чужбина, това от Фонда (за лечение на деца – б.р.), защото, в първия случай, болницата по онкология не е провела обществена поръчка за лекарството, не че го няма тук. Не е провела обществена поръчка за лекарството и затова отива в чужбина“, пояснява Дечев.

Такъв бил и случаят със става за 30 000 евро. Дечев, все пак, е подписал формулярите, за да не се бави лечението на децата, предаде actualno.
Проблемът с Фонда за лечение на деца е, че по правилник той няма право да плаща за медицински изделия или лекарства, в случай, че за тях съответната болница, у нас, не е направила конкурс за обществени поръчки. Фондът, дори, от известно време трябва сам да прави тези конкурси, но и това не се случва, защото структурата няма административния капацитет да направи конкурси за хиляди медицински изделия и лекарства, които биха могли да се окажат необходими за лечението на деца у нас.
За да се реши проблемът – от догодина се очаква структурите, осигуряващи лечение в чужбина, да се обединят и комисията за лечение в чужбина и фондът за лечение на деца в чужбина да преминат към здравната каса, която също плаща част от лечението.

Дечев се жалва и от разходите на касата по така наречения формуляр S1, който осигурява лечение в ЕС на български граждани, осигуряващи се у нас, но пребиваващи временно в други страни от Съюза. Обикновено това са пенсионери, които живеят при децата си в други държави от ЕС и с този формуляр те имат право да се лекуват, в съответната страна, но за сметка на здравната каса. „Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си примерно 50 000 евро“, изказва недоволството си Дечев.
Именно плащанията по този формуляр са с най- голям ръст при дължимите плащания на касата към чуждите фондове, които са над 270 млн. лв.

Управителят предлага Касата да може да иска от чуждите фондове информация, още при постъпването на пациента за лечение, поне, за да се види за какво и за кого се плаща, „защото съм убеден, че тези хора бълват от определени региони“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder