Реформа. Ще има регистър на лекувалите се, заради психични заболявания

Реформа. Ще има регистър на лекувалите се, заради психични заболявания

Кой ще е с достъп до тази информация?
Създаване на регистър на хората с психични заболявания, преминали лечение през здравно заведение, предвиждат промените в Закона за здравето, предложени от ресорното ведомство.

И към момента, законът вменява на здравното министерство създаване на регистър с психичноболните. Такъв, обаче, не съществува.
Задължава се с промените Националният регистър по обществено здраве и анализи да създаде и поддържа регистъра. Въпросът – кои болни ще попадат в него и кой ще има достъп до тази информация.

Предложени промени гласят, че регистърът ще включва хората с психични заболявания, преминали лечение през различни заведения, като центрове за психично здраве, отделения на болници, клиники, заведения за специализирана извънболнична помощ.

Лекари смятат, че предложените текстове е необходимо да се доработят, за да не се окаже, че и хора с депресия, например, ще попадат в регистъра. Той ще бъде със служебен характер, което, според тях, също изисква уточняване в закона, а именно – достъп до данните да притежават само психиатрите и администраторите.

Изведнъж може МВР, прокуратура, следствие, работодатели да поискат да имат достъп и да се информират. Това за мен е недопустимо, защото може да стане основа за злоупотреби”, обяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски”.

Очаква се с наредба на здравния министър да се определят условията, при които хората с психични заболявания, преминали лечение в различни заведения, ще подлежат на вписване в регистъра, а също и при какви условия ще бъдат заличавани от него.

Начинът да се прави политика е грижа за хората. Първо, програма за профилактика – как да се намали броят на психичните разстройства, на самоубийствата. Второ, програма за рехабилитация”, посочи д-р Емил Марков, от сдружение „Човеколюбие”.

С наредбата на министъра ще бъдат определени и редът и начинът на водене и ползване на данни от регистъра и служебният обмен на информация. А документът трябва да бъде разписан до края на 2019 година.

И други ключови предложения за промени в Закона за здравето се правят. Забранява се пушенето, дори в пристройки на кафенета и ресторанти. Здравното министерство си поставя и амбицията наргиле баровете да останат в историята.
А лечителите, практикуващи нетрадиционни терапии, е необходимо да са поне здравни бакалаври.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder