Топ вести
21.02.2020 - Разследват касиер в Информационния център на Община Видин за отклоняване на средства от такси (Новините на Видин Вест – ранна емисия)
21.02.2020 - Голямо количество нарязан безакцизен тютюн е установено на територията на столицата (Снимки)
21.02.2020 - Стряскащи данни от приключилата операция ROADPOL
21.02.2020 - Наградиха европейската шампионка по борба Мими Христова от Враца
21.02.2020 - Във Видин осигуряват безплатен обществен транспорт за Голяма Задушница (Разписание)
21.02.2020 - Близо 17 200 текстилни изделия, имитации на световноизвестни марки, задържаха митническите служители
21.02.2020 - 1000 лева за новородено в Чипровци
21.02.2020 - Европейски проект обединява МВР – Видин и Враца да работят съвместно с Полицейски инспекторат на окръг Долж – Румъния (Снимки)
21.02.2020 - Враца бе домакин на семинар, посветен на медиацията (Снимки)
21.02.2020 - Заради злоупотреби: МВР и Прокуратурата влязоха в данъчното на Община Видин
200 000 коли остават без „Гражданска“, заради отнетия лиценз на „Олимпик“

200 000 коли остават без „Гражданска“, заради отнетия лиценз на „Олимпик“

Близо 200 000 автомобила, у нас, ще останат без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, от петък.

Причината за това е отнетият лиценз на застрахователната компания „Олимпик“, която е регистрирана в Кипър, а в България действа нейна клонова мрежа, съобщава bTv.

От съобщение на сайта на „Олимпик“, по-рано, стана ясно, че компанията е в несъстоятелност.
В него се цитира и законът, според който всички застрахователни полици, издадени от дружеството, се прекратяват едновременно, с публикуването на назначаването на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Кипър.
Тази публикация ще се извърши в петък (17 август). „Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие„, пише още в сайта на „Олимпик“.
Не е ясно дали в срок от 2-3 дни собствениците на тези 200 000 автомобила, ще успеят да си купят нови застраховки.

Почти 2000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми по 20 хиляди лева, по информация на bTv. А всяко искане за плащане е спряно от назначения в Кипър ликвидатор.
Макар по закон процент от всяка застраховка „Гражданска отговорност“ да се насочва към Гаранционния фонд, който изплаща щети, в случай на катастрофи с автомобила без застраховка, оттам обявяват, че дейността на „Олимпик“ на територията на България не се гарантира от тях.

Припомняме, кипърската компания, която е с клон и у нас, е с отнет лиценз, след решение на Комисията за финансов надзор /оповестено на 10 май/.
От него става ясно, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно /на 14 май/, застрахователната компания обяви, че до ситуацията се стигнало, заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет, в частта за гарантиране на капиталовите възможности.
Застрахователят посочва, че това се е случило, въпреки предоставените доказателства, от страна на „Олимпик“, че нейните активи са обезпечени.
Съгласно практиката в Кипър, на застрахователното дружество беше даден специален лиценз.

Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими премии към дружеството.
Този лиценз изтече на 8 юни 2018 година. КФН забрани на дружеството сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, а също и удължаването на срока на сключените вече договори и разширяването на покритието по тях, за срок от шест месеца, поради изложените съображения.

И свободното разпореждане с активи на застрахователната компания беше забранено от регулатора.

От съобщение на интернет страницата на застрахователната компания, сега обаче, става ясно, че тя е в несъстоятелност и не може да изплати каквито и да било задължения към своите клиенти.
Експерти от бранша заявиха, че парите на гражданите ще могат да бъдат изплатени от Гаранционния фонд, което, означава, на практика, че фондът ще плаща за задължения, натрупани от чуждо дружество.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder