Ново поскъпване. Застрахователи вдигнаха цените на „Гражданска отговорност“

Ново поскъпване. Застрахователи вдигнаха цените на „Гражданска отговорност“

Ще има и още. Цената е повишена с почти 100 лв., от началото на годината.

Шоково увеличение на цената на застраховката „Гражданска отговорност“ изненада неприятно шофьорите, за пореден път, през последните месеци.
90 % от застрахователните компании, в края на миналата седмица, оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, предава „Сега“, позовавайки се на брокери.

По този начин, с натрупването на поскъпванията, от началото на годината досега, средната цена на задължителната застраховка, в София, вече гони 270 лв. – почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата – най-рисковият град, а и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на „Гражданска отговорност“, имаше още преди десетина дни.
Застрахователни агенти предупреждаваха клиентите си за предстоящото скачане, до дни, на цената на полицата, с 50 лв. Предлагаха на онези, чиято застраховка изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/, в началото на миналата седмица, отрекоха да предстои подобно масово поскъпване, с почти една и съща сума, като обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисление на премията, която пази в тайна.

А увеличението става факт, около две седмици, след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор /КФН/, според който за най-масовите превозни средства – автомобили, автобуси и камиони, събраните премии за 2017 година не са достатъчни, за да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, в случай, че е виновен в пътнотранспортното произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатени обезщетения и според по-песимистичния сценарий загубите, през тази година, може да нахвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В своя анализ, КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но застрахователи прогнозираха, неофициално, че до края на годината, застраховката ще нарасне с нови 20 %. Скокът, обаче, дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ посочиха, че цената започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, защото самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, са недостатъчни да покрият обезщетенията, с други думи, продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и, въпреки, прогнозите им, в началото на всяка календарна година за 5-10 % ръст на полиците, това не се случваше. До 2017 година, цените на задължителната застраховка не само, че не растяха, а дори и се понижаваха при някои компании.

Тази година, обаче, трендът се обърна и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см. и опитен шофьор през 2017 година беше 180 лв., сега е почти 100 лв. отгоре.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder