Потънал преди век американски кораб, замърсява морето край Созопол

Потънал преди век американски кораб, замърсява морето край Созопол

„Мопанг“ от години е атракция за водолазите, но корозията е разрушила резервоарите му.

Потънал преди близо 100 години кораб, е източникът на мазута край бреговете на Созопол. През последните дни туристи сигнализираха за топчета от горивото във водата. Сигнали имаше и от Градина и Черноморец.

Корабът е „Мопанг”, американски товарен параход. През 1921 г. той се натъква на останала от войната морска мина и потъва – с пълни резервоари, предаде bTv.

Корабът е един от най-достъпните и запазени, и, в момента, се предлага от водолазните центрове за гмуркане.
От корозията обаче е започнал да се разрушава. Вероятно това е и причината от неговите резервоари да изтича гориво.

До няколко дни трябва да започне операцията по източване на 150 тона гориво от потъналия през 1921 година, американски търговски кораб. Това съобщи на пресконференция, в Бургас, министърът на транспорта Ивайло Московски. Той, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов пристигнаха в морския град, за да се включат в кризисния щаб.
Плавателният съд е превозвал стоки от Истанбул към Бургас. Близо до Созопол се е натъкнал на мина и е бил потопен. Горивото, с което се е движел е било мазут, а не, както досега властите смятаха – въглища. Корабът е заседнал на дълбочина 30 метра, след остров Св. Иван, край бреговете на Созопол.
Плавателният съд е добре познат на водолазите. Те посочват, че са наясно, от години, че в резервоарите му има тонове от нефтения продукт. Мазутните петна, в морето, са се появили преди няколко дни. Сигналът до институциите е бил подаден от летовници.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че след разлива на гориво от потъналия, преди век, плавателен съд, няма опасност за екологията и за туризма.
Разливът е овладян. Извършва се непрекъснато наблюдение от екипи на „Морска администрация“, заяви транспортният министър Московски, цитиран от БТА.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder