Топ вести
16.11.2018 - Хората от Бойница към депутати от БСП: Общината ни е най-бедната в ЕС. Подкрепяме предложенията във „Визия за България“ за решаване на проблемите ни
16.11.2018 - УКРАЙНА БЕ ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЕНА НА VII ФОРУМ НА ДУНАВСКАТА СТРАТЕГИЯ НА ЕС В СОФИЯ
16.11.2018 - Валери Симеонов подаде оставка!
16.11.2018 - Посоки Северозапад: В държавата на мутрите винетката, годишният данък и застраховките са по-скъпи от колата
16.11.2018 - Спешна проверка на МВР заради разлепени плакати във Видин, уличаващи униформен
16.11.2018 - 70 годишен дядо изгоря в дома си
15.11.2018 - Заради готвените протести в неделя, полиция и Общината във Видин на съвещание
15.11.2018 - Посоки Северозапад: Защо България се тресе от протести, а Видин спи?
14.11.2018 - Полицията във Видин пресече незаконна сеч край Раковица
13.11.2018 - След обвиненията: Говори ръководството на болницата във Видин (видео)
Изследване за генетичния ни произход установи близост между българи, унгарци и словаци

Изследване за генетичния ни произход установи близост между българи, унгарци и словаци

То отрича схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход. Данните сочат, че сме леко отдалечени от траките и най-близо до прабългарите, от племената, живеели по нашите земи.

Кои сме ние – с този въпрос започват изследването специалисти от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет, в София.
Със съдействието на БАН и Флорентинския университет, достигат до извода, че българите сме между Изтока и Запада, предаде bTv.

Новото изследване отхвърля досегашното схващане, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Кръвни проби на над 800 съвременни българи са анализирали учените и са ги сравнили с костен материал на траки и прабългари. Славяните са изгаряли починалите, затова са сравнени само съвременни славянски народи. Резултатите посочват, че нямаме тюркски или алтайски произход.

Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот, явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи”, съобщи Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ – София.

Унгарците, словаците и чехите, обаче, са по-близко до траките от нас, българите. Този феномен е възникнал, вероятно, с миграцията на народите.

От друга страна, археолози поставят въпроса за начина, по който данните са събирани. „Тоест, в този случай трябва да има специалисти по древна история, археолози, за да няма грешка още с вземането на пробите, какъвто, вероятно, е и случаят с това, което беше изложено„, мисли член-кореспондент Васил Николов, археолог и заместник-председател на БАН.

През последните 8 хиляди години няма прекъсване в живота по нашите земи. Оттогава са преминали около 60 етноса – всички те са оставили своята трайна следа в съвременните български гени, допълва професор Николов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder