Борисов разпореди проверки на всички мостови съоръжения в страната (видео)

Борисов разпореди проверки на всички мостови съоръжения в страната (видео)


Министрите Николай Нанков и Ивайло Московски трябва да предложат план за ремонтите, съобщи NOVA

След трагедията в Генуа премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички мостове в страната. Премиерът поиска от регионалния министър и от министъра на транспорта план, по който да се извършат едновременно ремонтите на съоръженията на пътната и транспортната инфраструктура, а не да се правят мост по мост.
Финансирането, става ясно от стенограмата на днешния Министерски съвет, можело да е със заем от Българската банка за развитие или да се търси друг вариант за целево отпускане на средствата.

Мостовете у нас, които се нуждаят от ремонт са 221, като 17 от тях били в лошо състояние. Необходимата сума е около 130 милиона лева.

С упрек към опозицията, Борисов заяви, че някои от съоръженията не са ремонтирани от десетилетия.

„От 40-45 години, празнодумците говорят всеки ден, но не са сложили една лопата бетон, за да ги стабилизират. Всички тези опасни сме ги оправили, да не създаваме паника, но има други, които са в лошо състояние, по план ще дойдат един след 5 месеца, друг след 6 месеца”, заяви Борисов.

А финансиране щяло да се намери.

„На колегата Конте и милиард да му поискат, ще го даде, но не може да върне животите”, коментира Борисов.

Седмици след като беше открит „Дунав мост”2 край Видин по настилката се появиха и първите дупки. Пет години по-късно асфалтът е подменен изцяло, а съоръжението е под постоянен контрол и от двете държави.

„Мостовете се изчисляват да имат живот от 100-120 години, съответните разписания са да се подменят на 20-25-50 години и засега като ново съоръжение е абсолютно сигурно”, заяви Любомир Низамов – изпълнителен директор на „Дунав мост” 2.

От откриването на „Дунав мост” 2 край Видин преди пет години досега трафика на леки и тежкотоварни автомобили се е увеличил два пъти.

Източник: Новините на Нова

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder