Топ вести
Посоки Северозапад: За турското читалище „Шефкат“ и забравените му дарители братята Халил и Ибрахим Ахмед Бегови

Посоки Северозапад: За турското читалище „Шефкат“ и забравените му дарители братята Халил и Ибрахим Ахмед Бегови

Преди 122 години – в 1896 година, двамата братя близнаци – видинчаните Халил и Ибрахим Ахмед Бегови, със собствени средства и имоти създават и осигуряват с десетилетия напред съществуването на видинското турско читалище „Шефкат“. Изтъкнати търговци, контактуващи с партньори от почти всички европейски държави, и уважавани в обществото видински граждани, двамата братя не били семейни и решават да завещаят цялото си движимо и недвижимо имущество за създаването на този забележителен просветен и културен център в нашия град. Както пише в юбилейния сборник на читалището от 1940 г., двамата братя-благодетели създават читалището със следните цели:

„На Видинските мюсюлмански бедни деца, които следват в училищата и на които родителите едва ли могат да прехранват семействата си ще да се раздават обуща, чорапи, дрехи и други потребности, а на онези ученици бедни и сираци, които се отличават в науката по всички предмети според училищната програма, от които един или двама ще да се издържат да следват и свършат науките си в някое Българско или Европейско училище, които преди свършат ако се окажат и такива, то приходите от вакуфът (дарените пари и имоти) ми позволява може и те да се издържат. Тъй като между мюсюлманското ни население нема лица, които да знаят езици, необходимо нужни за търговията и пр., за изучаването на които езици от поменатите ученици да се прават големи старания. Тези ученици да се издържат да свършат науките по правото, за адвокати, медицински науки и други, които са необходимо нужни за нацията ни, за което да се обърне особено внимание. На ходжи или други, които идват от странство да се не дава нито аспра от вакуфът ми…“.

Някогашното турско читалище „Шефкат“ се е помещавало в сградата на бившия ресторант „Република“ и на етажите над него, а в момента партерът й е разпарчетисан на отдавани под наем магазини. Не за тях навремето двамата братя Халил и Ибрахим Ахмед Бегови завещават: 46 хиляди лева готови пари, 50 мискала маргарит на стойност 3000 лева, 8 елмазни пръстени за 600 лева, немска каса за 400 лева, десетки дюкяни, магазии, дворни места, завещават дори непродаданате от магазините си стоки, даже и стадо овце. Та с лихвите от парите в банките и с парите от наемите на имоти да се подпомагат в учението им бедните деца, а на даровитите да им се осигурят стипендии да учат в европейските висши училища. И, както са записали в завещанието си:

„На ходжи или други, които идват от странство да се не дава нито аспра от вакуфът ми…“.

През времето, когато Недим Генджев бе главен мюфтия, обаче с адвокатски врътки сградата на турското читалище „Шефкат“ премина в ръцете на мюфтийството. Само там знаят как и за какво използват парите от наемите на магазините, а и малкото останали днес тук видински турци не се сещат да попитат кой блажи от това. Което позволява на рентиерите с гузни съвести да спомогнат за пълната забрава на братята благодетели Халил и Ибрахим Ахмед Бегови. Над обраслия им в бурени и храсти гроб, намиращ в задния двор на порутената стара видинска поща (баничките или гевреците, ако предпочитате) се все още се извисява поруганият от вандали паметник с изкъртената от злосторна ръка порцеланова снимка. Този поруган паметник и заграбеното от мюфтии и ходжи турско читалище „Шефкат“ са единствените днес свидетелства на оставеното ни от двамата добродетелни видинчани – братята близнаци Халил и Ибрахим Ахмед Бегови.


Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder