Търговският регистър ще работи в пълния си капацитет в понеделник

Търговският регистър ще работи в пълния си капацитет в понеделник

Търговският регистър щял да заработи в пълния си капацитет в понеделник. Според последните прогнози системата щяла да бъде тествана в събота и неделя и да бъде пусната в началото на следващата седмица – 17 дни след срива. Регистърът се срина на 10 август, а 5 дни по-късно бяха възстановени само справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН. Вече 2 седмици обаче е невъзможна регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. На извънредното парламентарно заседание във вторник премиерът Борисов заяви, че регистърът щял да заработи до края на седмицата, „ако имаме късмет”. Междувременно заради технически проблем днес за няколко часа нямаше достъп до електронния регистър и картотеката на Комисията за финансов надзор.

Търговският регистър се срина напълно на 10 август следобед. Първоначалната прогноза беше, че системата ще бъде възстановена най-рано след 8 часа. Регистърът обаче си остана недостъпен и на следващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е сезирала прокуратурата и ДАНС, с което засили подозренията за хакерска атака. Едва 5 дни след инцидента от Агенцията по вписванията съобщиха, че ставало дума за 4 дефектирали диска с информация с обща памет 25 терабайта, която трябвало да се възстанови от резервните копия. Оттогава на сайта са достъпни единствено справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН.

Тогавашния изпълнителен директор на Агенцията Зорница Даскалова заяви, че пълните функции на регистъра щели да станат достъпни някъде през следващата седмица, без да се ангажира с конкретен срок. Даскалова допълни и че оставката й не седи на дневен ред, защото по думите й била нужна на работното си място. Два дни по-късно Даскалова все пак подаде оставка, а на нейно място застана Габриела Козарева, която до момента оглавяваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

На извънредното парламентарно заседание във вторник пък премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако имаме късмет” регистърът щял да заработи в пълен капацитет до края на седмицата. Според последната прогноза срокът пак се отлага – този път за понеделник, като системата щяла да бъде тествана този уикенд.

Ако регистърът все пак тръгне в понеделник – това ще се случи точно 17 дни след срива. И до момента остават напълно невъзможни регистрациите на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. В отворено писмо преди дни 70 адвокати заявиха, че това напълно блокира работата на фирмите и поискаха прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството.

Междувременно днес за няколко часа бе недостъпна и една от секциите на сайта на Комисията за финансов надзор. По информация на комисията се работело по нов сайт и заради технически операции електронният регистър и картотеката на сайта били недостъпни. Достъпът до въпросния портал бе възстановен около 14:00 ч. днес.

Източник:Дарик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder