Кого удря предстоящото ново райониране на България?

Кого удря предстоящото ново райониране на България?

Новото прекрояване на административната карта на България е неизбежно и сегашните 6 района за планиране неизбежно трябва да се окрупнят, защото голяма част вече не отговарят на европейските критерии. Според тях,  населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000 души, както и населението му да е над 3. Новото райниране пък трябва да е всила за следващия програмен период 2021-2027 година, за да могат да се усвояват евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на Европейския съюз. От регионалното ни министерство бързат с прекрояването на сегашната административна карта и до края на тази година трябва да излязат с конкретно предложение. Засега са предвидени три проектоварианта. Първият предвижда пет района: Югозападен – София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен – Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен – Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен – Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Вторият вариант е с четири района: Югозападен – Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район – Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски район – Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

 

В третият вариант са включени шест района: Западен район – Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северен централен – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Североизточен район – Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен – Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.

 

Кого, всъщност, удря предстоящото ново райониране, е повече от риторичен въпрос, тъй като то най-вече се налага заради запустяващия ни Северозападен район. В него вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души, а Видинска област е най-малката с едва 86 927 души население към 31 декември миналата година. С уточнението, че през последните години по ведоми и неведоми пътища от регионът ни годишно изчезват над 2500 души. В не по-цветущо състояние и сегашния Северен централен район, където населението му е около тази граница и демографските тенденции са подобни на нашите.

От регионалното министерство упорито твърдят, че новото райониране на страната няма да е съпътствано и с административното ѝ прекрояване. Тоест – намаляване броя на 28-те области и 265-те общини. Трябва да се отнесем с разбиране към управниците ни – нагодина има избори за европарламент и за местна власт, а една такава драстична реформа, колкото ѝ да е належаща, със сигурност ще направи мнозинството на ГЕРБ малцинство. Но пък, ако продължават да се снишават и да си заравят главите в пясъка, съвсем скоро в нашия китен Видински край вождовете ще станат повече от индианците. Няма как да е иначе, след като при около 85 хиляди жители имаме цели 11 общини, от които Бойница е с 996 души, Макреш с 1310, Чупрене – 1784, Грамада е с 1820 и т.н. И това  по официални статистически данни от преди година… Сами си отговорете с какъв административен капацитет разполагат въпросните общини, начело на които са кмет, негов заместник, директори на дирекции, експерти, служители, кметове на населени места, кметски наместници… А за да си изясним картината за областта, въпросните управници с антуражите им трябва да умножим по 11, а към тях задължително трябва да прибавим и над 150-те общински съветници, които също са на бюджетни заплати.

В заключение ще припомним, че през далечната и следвоенна 1946 година населението на Видинска област е наброявало 194 007 души. Именно благодарение на мъдрите управленски решения на местна и централна власт оттогава до днес от нашия край са изчезнали близо 110 хиляди души – с 24 хиляди повече, отколкото са живеещите тук сега. Така че камбаната на новото райониране и на неизбежно предстоящото ново административно деление отдавна е ударила за северозападната ни територия. Която и без хора да остане, все ще се намери кой да я управлява…

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder