Посоки Северозапад: Идва ли краят на кабинета Борисов 3 след трите министерски оставки?

Посоки Северозапад: Идва ли краят на кабинета Борисов 3 след трите министерски оставки?

Сериозните политически анализатори са единодушни, че трите министерски оставки са добре обмислен и премерен опит на премиера Борисов да спаси от провал третия си правителствен кабинет, а трагедията край Своге е само повод за изпреварващ ход преди началото на новия политически сезон. С който да отпуши натрупалото се напрежение и да отклони евентуалните атаки към многопластовата несъстоятелност, в която е изпаднало провалящото се управление на държавата. Защото нито регионалният министър, нито този на транспорта, а най-малкото министърът на вътрешните работи са тримата единствени и преки виновници за автобусната катастрофа. Не че очевадно не са постовете си, ама те ли изгониха външните инвеститори; те ли сринаха търговския регистър и сайта на правосъдното министерство; те ли докараха чумата по добитъка в Странджа и по свинете в Североизточна България; те ли унижиха инвалидите и техните родители; те ли са виновни за обезлюдяването на цяла Северна и Югоизточна България; те ли разрешиха на фантомния кипърски застраховател „Олимпик“ да преджоби над 200 хиляди българи; те ли „усвоиха“ двата милиарда лева за бандитското саниране; те ли покриха с 4 милиарда лева ограбилите КТБ; те ли рекетират чрез държавните институции неудобните предприемачи и те ли заграбват от собствениците им работещите апетитни предприятия; те ли довеждат до фалит десетки болници; те ли карат дипломиращите се млади лекари да отиват в чужбина и тук да са останали само лекари и медицински сестри в предпенсионна възраст; те ли разпределят между свои парчетата от баницата с обществените поръчки и организират крадлъка на европейските пари; те ли дирижират корупцията по най-висшите етажи на властта… Те ли тримата докараха във Видин фирмите на Пеевски да ни правят площада и пречиствателната станция за отпадни води?

Ето на тези и на много други подобни на тях въпроси трябва да търсим отговори, за да си обясним дълбоката като Гранд Каньон криза, обхванала всички сфери в превръщащата ни се вече само в географско понятие държава. В която не някои други или поредните ѝ трима министри в оставка управляват (с незначителни прекъсвания) България от лятото на 2009 година, а едноличният ѝ властелин-премиер с еднолично ръководената от него партия ГЕРБ. И целта на последните и поредни оставки на трима от министрите му бушони е задържане на властта и отклоняване вниманието от истинските разяждащи държавата и държавността проблеми. Та че и след оставката на транспортния министър Московски във Видин няма да скоро да заработи обещаният преди години от него интермодален терминал; със смяната на вътрешния министър Радев няма да престане терорът на бандитите над хората в обезлюдените села във Видинско и останалите без районни прокурори Белоградчишко и Кулско; нито с изритването на регионалният министър Ненков ще започне изграждането на магистралата от Видин до Ботевград и прокопаване на тунела под Петрохан.

Безспорно е, че трите министерски оставки са откровен управленски маньовър за оцеляване във властта, но и отличен шанс за опозицията – парламентарна и извънпарламентарна – най-после да посочат на хората ясна алтернатива на погубващото нацията ни задържало се близо 10 години статукво. Ако ли не, българският избирател категорично ще им я покаже – след по-малко от година са изборите за европейски парламент, а няколко месеца след тях е и вотът за местна власт.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder