Посоки Северозапад: Туризъм във Видин ли? Мисията невъзможна! (2)

Посоки Северозапад: Туризъм във Видин ли? Мисията невъзможна! (2)

Не е работа на сериозна медия винаги да реагира на коментарите на читателите си, но в името на обективните истини понякога се налага. В първия материал от 17 септември тази година описахме в текст плачевното състояние на крепостта „Баба Вида“ и го онагледихме с няколко снимки. В резултат на което Cvetana Ivanova написа в коментарите си: „Крепостните стени са собственост на министерството на културата. И защо само глупости пишете? Нито е мизерна баба Вида, нито е обрасла“.; а Наталия Георгиева я подкрепи с : „Има доста снимки от баба Вида на наши съграждани в страницата на Крайдунавски парк Видин. АКТУАЛНИ. Хора са се снимали. Изглежда ли Ви мизерно? На мен НЕ. Нито е мизерно, нито е занемарено“. За сведение на двете дами публикуваните в понеделник снимки във Видин Вест са направени по обяд в събота (15 септември 2018 г.) и това всеки, който знае да работи с десния бутон на компютърната мишка може да установи точно от колко часа, от коя минута и от коя секунда са въпросните снимки. Обраслите в бурени и храсти крепостни стени са очеваден факт и това, че са били собственост на министерството на културата, както твърди в поста си Cvetana Ivanova, нито ги прави по-малко занемарени и обрасли, нито преминаващите край туристи ги интересува кой чиновник – държавен или общински – им е чорбаджия.

Всъщност, материалът „Туризъм във Видин ли? Мисията невъзможна!“ имаше за основна цел да обясни защо туризмът във Видин е не само е ударил дъното, но и продължава да копае надолу, докато в другите региони в страната, в т.ч. и съседния ни Белоградчик, е успешен и печеливш отрасъл. При нас, обаче, няма как да е такъв, след като усилията на областната ни управа за развитието му започват и свършват с изпразнена от съдържание високопарна и декларативна фразеология на официалния ѝ сайт: „Туризмът е приоритетен отрасъл на българската икономика със сериозен потенциал за развитие. През последните години значението му за социално-икономическото развитие на страната и делът му в БВП непрекъснато нараства. Налице са повишени инвестиции в инфраструктурата и подобрения в правната и институционална рамка за него. Значително се увеличава броят на МСП в сектора. Туризмът във Видинска област е представен основно чрез фирмите, предлагащи хотелиерски услуги, заведенията за обществено хранене и лицензираните туристически агенции. Природните и културни забележителности на областта, нейната богата история, превръщат региона в интересно място за различните видове туризъм“. И към това добро и изпразнено от реални действия пожелание са прикрепени два конкретни документа – Заповед № ОС1101/1 от 20.06.2018 г. за определяне на структурата и състава на Областния консултативен съвет по туризма на област Видин и Правилник за организацията и дейността му и Правилник за организацията и дейността на Областен консултативен съвет по туризъм – Приложение 1 към Заповед № ОС1101/1 от 20.06.2018 г. Съдържанието им обаче е недостъпно за простосмъртния читател, тъй като при отварянето им на екрана се появяват някакви неразбираеми символи от неизвестна до момента писменост. Такава, разбираема и неразбираема, пък изобщо липсва за сферата на туризма в сайта на община Видин, където този „приоритетен отрасъл на българската икономика със сериозен потенциал за развитие“ се представлява само от един експерт по туризма с щатна заплата. За сравнение ще добавим, че от началото на тази година до края на август културно-историческите и природни обекти в Белоградчик са посетени от 88 573 туристи, по-голяма част от които са били и клиенти на тамошните хотели, къщи за гости и търговски обекти.

Логичното заключение е, че трагичното състояние на символа на Видин – крепостта „Баба Вида“ и градската крепостна система – са логичното следствие от отношението на видинските общински и държавни институции към развитието на туризма в нашия град. И какво стана с така прокламираната социализация на „Баба Вида“ и другите обекти от историческото ни наследство? Ами ще ви припомним – по времето на царското правителство се „усвоиха“ едни пари по проект за реновирането на „Баба Вида“, но нагледно можете да се убедите и в момента какви са резултатите от това. Затова трябва да попитаме тези общински и държавни институции колко пъти и с кои от големите туроператори са установили някакви контакти, за да ги информират за потенциала на занемарените ни културно-исторически и природни обекти. А ако не знаят как трябва да го направят, да попитат директорката и ръководството на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Която от две години организира с детските си клубове различни по вид представления за туристите от акостиращите на видинското пристанище круизни кораби. Тези детски представления провокираха така интереса на чуждестранните туристи, че те редовно започнаха да посещават представленията на децата в самата библиотека и изградената от нея в Турската поща БиблиоПоща. И нещо повече – с тези си прояви Регионалната библиотека убеди един от големите чуждестранни туроператори да станат партньори в един дългосрочен проект за сътрудничество.

Ето това са обективните факти за сегашното трагично състояние на туризма във Видин и за занемарените като следствие от него културно-исторически и природни дадености на двухилядолетния ни град. Чудно ли е тогава, че той изпадна от големите туристически дестинации и туризмът във Видин се превърна в мисия невъзможна?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder