Топ вести
21.05.2019 - Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове
21.05.2019 - ЕК приветства окончателното приемане от Съвета на нови правила за пластмасовите изделия за еднократна употреба
21.05.2019 - Предадоха на съд мъж, убил майка си по особено мъчителен начин и с особена жестокост
21.05.2019 - Мъж ударил два пъти в главата митничар на „Капитан Андреево“
21.05.2019 - 10 години затвор за родители, дрогирали и снимали бебето си в порнографски клип
21.05.2019 - Борисов инспектира строежа на храм „Св. Прокопий Варненски“
21.05.2019 - Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари, за да приберат тялото му в България
21.05.2019 - Полицията задържа трима видинчани за притежание на наркотици
21.05.2019 - Българската банкерка, участвала в корупционна схема за милиарди долари, призна вината си
21.05.2019 - Жена загина в катастрофа на пътя Монтана – София
Посоки Северозапад: Филиалът на Русенския университет като реална възможност за възраждането на Видин и региона

Посоки Северозапад: Филиалът на Русенския университет като реална възможност за възраждането на Видин и региона

В началото бе словото, пише в Светото писание. И ако словото го сравним с предоставените на младите хора от Видин възможности да продължат образованието си и да овладеят на академично ниво науките в родния си град, то работещият тук вече трета година филиал на Русенския университет е комай единствената в момента реална надежда за така желаното от всички възраждане на Видин и региона. И предпоставките за това вече са налице – тази есен в първи курс при определен лимит от 120 места са се записали 148 студенти в 7 бакалавърски специалности, едната от които е на дистанционно обучение; паралелно с тях стартират и две магистратури с педагогически профил и информационни технологии, а след тях започват още три магистърски програми; през тази учебна година във видинския филиал на Русенския университет ще се обучават над 400 студенти в трите курса; видинският филиал на Русенския университет е единственият в страната, който е не само е изпълнил, но е и преизпълнил квотата си за прием. Обективната оценка още сочи, че, както се получи с Дунав мост 2, първоначалните прогнозни параметри за развитието на видинския филиал на Русенския университет са надхвърлени около три пъти, а по-добрите новини тепърва предстоят.

Правителството, в лицето на образователното министерство, вече предостави за управление и стопанисване два етажа от сградата на Професионална гимназия „Васил Левски“, в които са обособени учебните кабинети и лаборатории, оборудвани с компютърна техника от най-високо ниво, интерактивни дъски, проектори и всичко необходимо за гарантиране обучението на студентите на най-високо академично ниво. На щат във видинския филиал има един професор, двама доценти, трима главни асистенти, един асистент и трима преподаватели, като отделно от тях идват и други преподаватели, имащи отношение към специалностите, в които се провежда обучение. Със средства от Русенския университет предстои основен ремонт на двата етажа на учебната сграда, както и цялостното ѝ саниране с подмяна на отоплителната инсталация, обновяването на двора със изграждане на спортни площадки и физкултурен салон. На последното си заседание Видинският общински съвет предостави един етаж от ученическото общежитие за нуждите на университетския филиал, където също предстоят сериозни ремонтни дейности. По прогнозни данни за следващата 2019/2020 академична учебна година броят на студентите в 4-те курса на обучение и записалите магистратури ще доближи 600. Това коренно ще промени обликът на Видин не само като град с развиваща се интелектуална атмосфера и с нарастваща духовно академична среда, но и с повишаващ се кадрови потенциал на завършващите висшето си образование млади хора. Което е и съвсем реален шанс за възраждането на Видин и региона, стига общинската власт и местните държавни институции да направят следващите стъпки по осигуряване на необходимите условия за развитието на доказалия вече своята перспективност филиал на Русенския университет във Видин. Та след положеното със словото начало да последват и останалите добри за града и региона ни неща.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder