Посоки Северозапад: Почти факт! Видин е в новия Дунавски район за планиране с още 10 области

Посоки Северозапад: Почти факт! Видин е в новия Дунавски район за планиране с още 10 области

В края на август с публикацията „Кого удря предстоящото ново райониране на България?“ информирахме за неизбежното ново окрупяване на досегашните 6 района за планиране, което е основно изискване за следващия програмен период 2021-2027 година. С цел да могат да се усвояват евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на Европейския съюз и новосъздадените райони да отговарят на европейските критерии. В тази връзка през отминалата седмица от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече избраха един от трите предварителни варианта, според която страната трябва да се раздели на четири района – Югозападен, Тракийско-Родопски, Черноморски и Дунавски, в който попада и Видин. За уточнение ще допълним, че в този Дунавски район за планиране попадат 11 области от Северна България. И че в него, освен Видин, са Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Търговище, Монтана, Враца, Разград и Силистра.

Дали обаче тези 11 области ще са партньори или конкуренти при усвояването на отпуснатите по европейските програми пари? От регионалното министерство твърдят, че, според новия проектозакон, няма да се определят административни центрове на районите. Предвижда се обаче да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие. Което поражда логичния въпрос с какъв административен потенциал влиза Видин в надпреварата с Русе, Велико Търново, Плевен, че и с останалите 7 области и градове, след като не само по този показател сме безспорни опашкари. Само за пример ще посочим, че през тази година в Русе са усвоили и усвояват над 270 милиона лева по разработени от местната власт инфраструктурни проекти, а във Видин в момента се изпълняват единствено завещани от предишни мандати проекти и на хоризонта друг по-значим изобщо не се съзира.

Така че бъдещите партньорства в новия ни район са си партньорства, ама парите по европрограмите няма да ги раздават на калпак и заради честните ни северозападни очи, а ще ги печелят кадърните, инициативните и работливите. И по свършеното през предстоящата последна една година от 4-годишния мандат на местната ни власт ясно и триизмерно ще разберем къде ще е мястото на Видин в новия Дунавски район за планиране. Да не пророкуваме отсега дали ще сме пак в досегашната си роля на аутсайдери и в него, щото ни предстои да го разберем през следващата есен по време на изборите за местна власт, когато ще е реалното преброяване на пилците.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder