Комитетът за защита на журналистите призова за задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова

Комитетът за защита на журналистите призова за задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова

Жестокото убийство на млада жена, журналист в местна телевизия, намери отзвук в световните медии.

„30-годишната Виктория Маринова е изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща. Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди“, съобщава  Би Би Си.

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година – това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 г. досега. България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според „Репортери без граници“, припомня Би Би Си.

В. „Гардиън“ също пише за престъплението, като подчертава, че международната общност осъжда покушението. Politico подготвя дописка за убийството и припомня, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от АФП.
„КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието“, заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън.

Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.

Организацията Репортери без граници също призова българските власти да „хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт“ и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде АФП.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП.

Източник:ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder