Цацаров: Налице пълно съответствие между ДНК профила на заподозрения извършител на убийството на журналистката

Цацаров: Налице пълно съответствие между ДНК профила на заподозрения извършител на убийството на журналистката

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на брифинг в МС, че е налице пълно съответствие между ДНК профила на заподозрения извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова, задържан късно снощи в Германия  вследствие на искане от българска страна, установен върху жертвата по вещи, които са намерени. Има и съответствие между ДНК профила, намерен по вещи, открити в неговия дом с кръвта на жертвата. Налице е съответствие както между ДНК профила на заподозрения и съответствие между този на жертвата, извлечен от следи от кръв и други вещества, които са открити от оставени в дома му в България дрехи, каза главният прокурор.
Той информира още, че има свидетелски показания относно пребиваването му на самото място на алеята, но няма такива на преки очевидци. Той изтъкна, че се работи по всички версии на мотивите за престъплението. От местопрестъплението са иззети още веществени доказателства, които и в момента се изследват за ДНК и други следи по тях.
В отговор на въпрос главният прокурор каза още, че на този етап е установено, че заподозреният извършител на убийството на журналистката спонтанно е набелязал жертвата с цел сексуално посегателство и с нанесени увреждания, които са станали впоследствие причини за смъртта на жертвата. Той й е нанесъл удар, след който са счупени костите на носа й, завлякъл е жертвата в храсти,  извършил е „извратени действия“, като едновременно е нанасял още допълнителни удари по лицето й. Предполагаемият извършител е тренирал  бокс. Налице са и данни, че в предходните часове лицето е употребило доста голямо количество алкохол, каза главният прокурор. В отговор на въпрос той посочи, че не може да се говори на този етап за направени самопризнания от лицето, защото се изпълнява европейска заповед и лицето ще бъде изправено пред германския съд.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че на този етап не може да се твърди, че има предварително планиране на деянието. До момента всичко говори, че то е спонтанно. Министърът каза, че има информация, че предполагаемият извършител цяла нощ е пил алкохол. Бил е на мястото в изчакване на момента, в който да извърши деянието, допълни министърът.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи в изявлението си пред медиите, че задържаният е Северин Надеждов Красимиров,  който е роден през 1997 г. в Русе. Той живее в града на адрес, който е близо до мястото на престъплението. Има криминална регистрация  от 2007 г. за кражба на цветни метали. При оперативната работата са били иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и жертвата.
Министърът каза в изявлението си, че част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на ДНК материал по дрехите на извършителя както от жертвата, така и негов ДНК материал върху трупа на жертвата. Продължава работата на криминалистите, очакваме още доказателства, които да свързват пряко извършителя с жертвата, допълни министърът и заяви, че се работи по всички издигнати версии.
В изявлението си главният прокурор поднесе съболезнования на близките на убитата журналистка и благодари на ангажираните с разследването. Той подчерта, че за кратко при мобилизация са били събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето, на което задочно са повдигнати обвинения за изнасилване, като наказанието за подобно деяние е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Задочно повдигнато е и обвинение за  умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, като наказанието може да е лишаване от свобода от 15 до 20 години,  доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Главният прокурор информира още, че на 7 октомври лицето е напуснало страната през ГКПП „Дунав мост“ в 14 часа и две минути. Незабавно е издадена от окръжна прокуратура Русе европейска заповед за задържането му и за разследване. Предстои след задържане на лицето изпълнение на европейска заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето в страната, повдигане и предявяване на обвинения.
Вчера са били разпитани множество свидетели и колеги на жертвата. Главният прокурор заяви още, че на този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на жертвата и допълни, че работата продължава по всички версии.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder