Посоки Северозапад: Спортните площадки на Видин – тъжният спомен от миналото

Посоки Северозапад: Спортните площадки на Видин – тъжният спомен от миналото

Петилетки наред властници и кандидати за такива все се надвикват в опити да разсъждават на темата демографска катастрофа и причините за нея, както и усърдно да ни тикат в носовете вижданията си за развитието на спорта сред младежите, създаване на среда за смислено прекарване на свободното им време и прочие обещателни словосъчетания. Които, както се досещате, тутакси забравят след като ги овластим с гласовете си на управленски постове. Както и да е, не ни е за първи път и няма да ни е за последен. Което не пречи да ви покажем как местната власт на Видин поддържа изградените още преди няколко десетилетия спортни площадки в градските квартали.

Беглата разходка из кварталите „Съединение“ и „Химик“, разположени между централния площад „Бдинци“, жп линията за София, крайбрежната ивица на Дунава и началото на Южна промишлена зона показва, че на тази огромна жилищна площ няма нито една нормална площадка, на която без риск за здравето и живота си могат да спортуват видинските деца и младежи, а защо не и активните ни по-възрастни съграждани.

В този район съществуват жалките останки на две изградени още по времето на социализма спортни площадки – срещу жилищните блокове 9 и 10 в квартал „Съединение“ и между блоковете 7 и 11 в ж.к. „Химик“. По днешното им състояние и дали то позволява да се играе и спортува на тях, может сами да прецените от актуално заснетото от нашия екип.

До тази есен десетки малки и големи видинчани редовно играеха футбол и баскетбол на обширната и сравнително добре поддържана спортна площадка в двора на Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“. От началото на тази учебна година около този доскорошен спортен оазис бе издигната метална ограда и след приключване на учебните занятия се заключва с катинар. Без да се бъркаме във вътрешния ред на училището и да даваме акъл какъв да е той, но след като учебното заведение е общинско, то общината би могла с малко усилия хем да гарантира сигурността на територията му, хем да осигури място за спортуване на децата и младите хора от квартала.

За плачевното и влошаващото се ден след ден състояние на Колодрума ни омръзна да алармираме, но и няма да престанем да го правим. Защото десетки поколения видинчани са отгледали децата си на това уникално спортно съоръжение и хиляди наши съграждани са спортували там. А и, може би по ирония на съдбата, то продължава да е в материалните активи на Общинското предприятие „Спортни имоти“. Любопитното е, че описаните и останалите градски спортни площадки нито са записани в тях, нито някой има намерения да ги направи годни и безопасни, за да могат видинските деца и граждани да спортуват на тях. Не трябват кой знае какви средства за възстановяването им, ама кой от високата сграда на площада да разбере колко е важно да управляват с грижа към управляваните от тях хора и с особена грижа към децата и младежите, които са бъдещето на нашия град.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder