Кои са новите седем чудеса на света?

Кои са новите седем чудеса на света?

От 2007 година светът има 7 нови чудеса – Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жайнеро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу.

Те бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения.

Освен новоизбраните 7 чудеса на света сред 21-те финалисти бяха и Акрополът в Атина, църквата „Света София“ в Истанбул, Кремъл и храмът „Св. Василий Блажени“ в Москва, замъкът „Нойшванщайн“ в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът „Киомизу“ в Япония, замъкът „Нойшванщайн“ в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на остров Пасха в Чили.

Предлагаме ви кратка информация за новите 7 чудеса:

Колизеумът в Италия

Огромният амфитеатър в Рим е открит през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни. Колизеумът, със своите 50 000 зрителски места, е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Колизеум
Колизеумът в Италия ThinkStock/Getty Images

Великата китайска стена

6700-километровото отбранително съоръжение е най-голямата построена от човека структура в света. Голяма част от нея е издигната от 7-и в. до 4-и в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико

Стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

Тадж Махал в Индия

Беломраморният мавзолей в Агра, в щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.

Тадж Махал
Тадж Махал в Индия ThinkStock/Getty Images

Петра в Йордания

Древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия

38-метровата статуя на Христос Спасителя с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 тона и е изградена на части във Франция, които впоследствие били докарани с кораб в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия ThinkStock/Getty Images

Светилището Мачу Пикчу в Перу

Построени по времето на империята на инките през 15-и в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.

Източник:ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder