Посоки Северозапад: След 12 години 60% от България ще е безлюдна. Къде ще е тогава Видинско?

Посоки Северозапад: След 12 години 60% от България ще е безлюдна. Къде ще е тогава Видинско?

Само за последните 10 години българите са станали с 1 милион по-малко. След 12 години – в 2030 година, 60% от територията на България ще се превърне в така наречената „демографска пустиня”. Почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ако в наши дни в 20% от селищата въобще няма хора под 16 годишна възраст, то прогнозата до 2030 година е, че процентът ще нарасне двойно. До 2030 година от списъка с население места ще отпаднат между 870 и 900 селища и нивото на депопулация ще достигне до такава степен, в която населението няма да може да се възпроизвежда по естествен път. До 2030 година ромите ще са 22% от населението на България. В момента ромите с висше образование у нас са 0,5%, със средно образование са 9% или над 90% от ромите са с по-ниско от средното образование. За съжаление, в по-голямата част тези хора ще продължават да остават неграмотни. Това са само част от данните в изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”. Само преди дни резултатите от проучването бяха публично представени от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Учените обаче съветват да не се изпада в паника, тъй като, според тях, в страната ни няма ниска раждаемост и по този показател сме в рамките на европейските норми. Проблемът, показва изследването, обаче бил другаде: „България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от “тройката” на държавите с висок отрицателен естествен прираст. Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст – с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас – 15,5 промила”. И в постоянно нарастващият брой на емигриращите в други държави работоспособни българи, както и търсещите препитание в посочените по-горе градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Преди време в „Посоки Северозапад“ писахме каква е демографската картина във Видинския регион, чието населени към момента е под 85 хиляди души и ежегодно намалява с по над 2500 души. И ако тази тенденция не се влоши и запази в сегашния си вид, към 2030 година тук ще сме се стопили под 55 хиляди души. Би било интересно от фондация „Фридрих Еберт“ да изследват колко от 11 видински общини ще останат и колко от селата с население под 100 души ще изчезнат дотогава. Но в поръчаното от фондацията изледване прочетохме друг красноречив извод: „Сега България е на първо място в Европа по обща смъртност. “У нас има общини като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия”. В това изследване прочетохме също, че във Видинско на 100 излизащи в пенсия хора едва 40 навлизат в т.нар. активна възраст. „До 2030 година трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България и да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина”, препоръчват авторите на изследването.

Кой обаче да обърне тези негативни тенденции, да създаде условия за реализацията на младите хора у нас и да върне от чужбина напусналите страната ни, след като сега управляващите крепят вече 10 години стабилността. И на такова ниво са я закрепили и крепят, че през тези 10 години на стабилност българите станаха с един милион по-малко. Къде и в какво тогава е надеждата? Как в какво и къде, не сте ли чували, че тя, глупачката, все последна умира…

Екип: ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder