Посоки Северозапад: Виновни ли са общинските управи на Видин и Димово за забавеното изграждане на новия Е-79?

Посоки Северозапад: Виновни ли са общинските управи на Видин и Димово за забавеното изграждане на новия Е-79?

Обещаното от правителството изграждане на скоростния път Видин-Ботевград засега, въпреки бавенето, започна да се изпълнява за участъка Мездра-Ботевград, за който от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) вече обявиха първите от многото на брой тръжни процедури. Не така обаче стоят нещата за трасето от новия път Видин-Враца, което е разделено на четири участъка – Видин-Димово, Димово-Бела-Ружинци, Ружиници-Монтана и Монтана-Враца. От „Единни за промяна“ са отправили конкретно питане до АПИ за хода на процедурите и оттам са получили също така категоричен отговоро, че общините, през които премилнават трасетата на двата участъка Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци, изобщо не са си свършили работата, информират от официалния сайт на „Единни за промяна“. От публикувания в него материал четем дословно следното: „Както и в предходния отговор от АПИ на наше запитване, оттам отново поясняват, че съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията следва да бъде направено изменение на Общите устройствени планове (ОУП) на община Видин и Димово. От Агенцията посочват, че в началото на месец октомври 2018 г. община Видин е изпратила писмо до МРРБ с искане да бъдат дадени указания относно изменението на действащ общ устройствен план на общината, във връзка с отразяване на новопроектираното трасе Видин – Ружинци. В същото писмо е изразено становище, че съгласно действащия Закон за устройство на територията, Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да изработи за своя сметка изменението на плана, а не само да сезира общината. „АПИ е изразила и поддържа становището си относно незаконосъобразността за предприемане на действия от нейна страна за възлагане изработване на изменението на ОУП, особено когато това е свързано с изразходване на публични средства. Обръщаме внимание, че АПИ е специализирана администрация по изграждане и поддръжка на пътища и не разполага със служители, имащи компетентност за изработване на общи устройствени планове (ОУП)“, се казва в писмото на АПИ. Към момента предстои изменение на Закона за устройство на територията, в частта му касаеща общите устройствени планове. Законът е приет на първо четене и АПИ ще изчака промяната, чрез която ще бъде решен проблемът с липсата на съответствие между общите и подробните устройствени планове.

От АПИ посочват още, че е готов техническият проект за Видин-Ружинци, а част от него е изработеният подробен устройствен план. Налице са графични и текстови материали за ПУП-Парцеларен план, но действията по съгласуване с компетентните органи и ведомства може да стартират само след разрешаване изработването му, което се осигурява от МРРБ. Относно Парцеларния план за участъка Ружинци – Монтана, то АПИ е в процес на изпълнение на указанията на МРРБ, дадени по повод искането за разрешаване на изработването му. Към момента новите задания за изработване на ПУП – Парцеларен план се съгласуват с Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата“.

От АПИ в същото време твърдят, че за участъкът Монтана-Враца се очаква решение на проблем, свързан с обжалване пред съда. А ние най-малкото би трябвало да очакваме официалните обяснения на общинските управи на Видин и Димово защо четири месеца тупкат топката и не си изпълняват своята част от работа, без която така очакваният от всички скоростен широколентов път от Видин до Ружинци ще си остане само като поредното добро и неизпълнено намерение. А ако въпросните управи пък са си свършили работата, тогава публично да го кажат с ясни и точни аргументи. Не за друго, а да знаем точно кой и с какво е виновен, ако пак се разминем с пътя и отложат изграждането му за необозримото светло бъдеще.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder