Посоки Северозапад: Защо България се тресе от протести, а Видин спи?

Посоки Северозапад: Защо България се тресе от протести, а Видин спи?

Жителите на почти всички по-големи български градове се вдигнаха на протести и улиците, площадите и възловите пътни кръстовища се изпълниха с разгневени хора, които дни наред предявяват пред сградите на властта конституционните си права за достоен живот. И за първи път в по-новата ни история недоволството си изразяват предимно млади хора, повечето от които носят на ръце своите невръстни деца. Не за първи път управляващите гузно мълчат или се оправдават от екраните на подчинените им телевизии, но за първи път обаче опозицията се чувства като в небрано лозе и нито една партия няма куража да отиде при протестиращите и да им предложи своята алтернатива. Което предвещава улицата сама да роди и излъчи своите нови лидери, ако властта не смекчи своето управленско високомерие или ако някоя от опозиционните системни политически сили не бъде припозната от онеправданите и унизените. Във Видин обаче протести няма, тъй като нито управляващите ни са на мястото си; нито опозицията ни е опозиция, понеже на повечето от представителите им е осигурен достъп около властовата хранилка; нито сред видинската общност се забелязват авторитетни и неовъргаляни в лични интереси псевдо лидери, на които да повярват хората и да тръгнат след тях.

Във Видин няма автентични протести и градът ни остава извън и встрани от обществените процеси в страната, защото:

– Липсата на нормален път през територията на страната до София лесно може да се компенсира по маршрута Видин-Кула-Зайчар-Ниш-Пирот-Драгоман-София.

– Отсъствието на междуселищен транспорт в периферните видински общини и отиващите към фалит Български държавни железници ни спестяват доста пари за транспорт.

– Изходът от най-високата в Европейския съюз безработица и най-ниските доходи ни е осигурен чрез напълно достъпния Дунав мост 2, а след него всички посоки към нормалния свят са открити.

– Проблемите на регионалното ни здравеопазване успешно се решават по Сталинския принцип – „Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“. Поради което преди години закриха болницата в Кула, Белоградчишката е наред, а Видинската непрекъснато влиза от криза в още по-тежка криза.

– Народните ни представители, по отколешна традиция, избягват да ни притесняват с присъствието си, поради което отдавна забравихме, че по Конституция държавата ни е парламентарна република, а не едноличен режим на премиерско управление, чрез чиито спорадични прищевки се решават съдбините на различни слоеве на населението.

– Продължаваме да сме слепи и нечувствителни към качеството ни на живот и не се сещаме да попитаме защо през последните години местната власт наля над 20 милиона в централната градска част, а кварталите и населените места в общината са заприличали на обрасли в бурени и храсталаци гета.

– Не ни интересува с какви плочки за 12 милиона лева настилат вече новия площад и пешеходната зона в центъра на Видин, нито колко време ще устоят на преминаващите през тях 2-3-тонни инкасо автомобили на банките, на снегопочистващата техника, на прекарващите стоки камиони за периодичните търговски базари в Съдебната палата, на парвенюшките рали-дрифтове, на тежките метални трибуни за концерти и предизборни прояви и пр., и пр.

– Мързи ни да присъстваме на поне част от иначе публичните ежемесечни заседания на Видинския общински съвет, за да научим как и за какво харчат парите ни нашите избраници.

– Не се впечатляваме от хаосът в движението и паркирането на автомобили в централната и не толкова централни части на Видин.

– Не се питаме защо дишаме най-мръсния въздух в Европа, нито как по-високите данъци за колите ще го пречистят. В същото време никой вече се сеща да пита защо Видин е комай единственият областен град в страната без централно отопление и без газопреносна мрежа, поради комините и тази есен бълват пушеци от печките и котлите на твърди, течни и всякакви други отравящи атмосферата горива.

Списъкът на отговорите на въпросите защо докато сънародниците ни от другите български градове протестират, а ние спим, може да се продължи почти до безкрайност, но е излишно. Може би наистина сме доволни от живота си и средата, в която живеем, както и едва ли не поласкани от методично налагания управленски геноцид над града и Северозападния ни регион. Ако пък сме последователи на древногръцкия мъдрец Диоген и като него предпочитаме да се самоизолираме в бъчвата на собственото си самозадоволство, то все ще дойде време като него да тръгнем посред бял ден със запалена факла, за да намерим нормалните човеци…

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder