ИТ индустрията връща обратно избягалите българи зад граница

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи зад граница

ИТ индустрията е притегателна сила за българите в чужбина. Над половината от тях искат да се завърнат като софтуерни специалисти в страната ни. Това показват данни от проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), цитирана от NEWS.BG
Според Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, за много от нашите сънародници все още не са ясни перспективите за кариерно развитие в България.

„Решихме да проведем анкета и да видим имат ли желание българите да се върнат, каква е мотивацията им“, разказа той.

Димитров е на мнение, че ИТ индустрията на България е бъдещето на страната ни, защото липсват ресурси, липсва петрол, а тази индустрия има висока добавена стойност.

По думите на Бистра Папазова ръководител на инициативата „ЗАвръщането“ , резултатите са били изненадващи, тъй като не показват черната картина, която сме свикнали да виждаме.

От анкетираните 70% са със висше образование, а най-много от участниците живеят на територията на Великобритания, Германия и САЩ.

57% биха работили в ИТ индустрията в България. Това би привлякло повече хора, отколкото да се върнат в страната ни, работейки в друг сектор. Много от тях обаче нямат необходимата квалификация. Според БАСКОМ всеки пети от сектора не е ИТ специалист.

Кампанията ще бъде насочена към българи зад граница, ангажирани в софтуерната индустрия и ще стартира в началото на 2019 година.

Мотиви за връщане на сънародниците ни са стандартът на живот, възможности за професионално развитие и семейство и приятели.

Близо 20% ръст в приходите на софтуерната индустрия отчитат изследвания на Барометъра. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд. лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 година.

„По наша оценка общо работните места в ИТ сектора са между 30 000 и 35 000“, допълни Георги Захариев.

Той посочи, че има начин да се привлекат хората, които са заминали преди време.

Планира се 25-50% ръст през следващата година, но поради липса на подготвени кадри прогнозата за цялата индустрия може да е само за ръст от 10%, коментира Захариев.

Средната нетна заплата в сектора възлиза на 2700 лева, с други думи около 3,5 пъти повече от средното за страната. Стандартът на ИТ индустрията в Германия или Великобритания е достигнат и в България, категорични са от БАСКОМ.

От асоциацията са категорични, че повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на резултатите в изследването.

За 2017 година софтуерните компании са платили 70,6 млн. евро. С повишението се очакват още 15-16 млн. евро. Дори аутсорсинг компаниите ще бъдат засегнати от тези промени, допълниха експертите.

„Това е данък Успех. Ако си успешен в България, трябва да бъдеш наказан“, смята Димитров.

По думите на Папазова 4300 души са отговорили на анкетата, като обхващат представители на всички възрастови групи с изключение на деца и ученици.

Председателят на БАСКОМ е категоричен, че трябва да се отправи послание, че можещите хора могат да успяват в България.

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder