Посоки Северозапад : Какво се случва с 19-те милиона лева, с които щяха да довършат пречиствателната станция на Видин?

Посоки Северозапад : Какво се случва с 19-те милиона лева, с които щяха да довършат пречиствателната станция на Видин?

Сагата с изграждането на пречиствателна станция за отпадни води така и не излезе от омагьосания кръг, в който се завъртя още при изграждането на т.нар. видински воден цикъл. Той приключи криво ляво с усвояването на платените от българските данъкоплатци десетки милиони левове, а видинчани така и не разбраха нито защо водният цикъл се оказа подводен, нито защо през летните месеци уж новата канализация разпръсква непоносима смрад, нито защо голяма част от отпадните води няма как да стигнат до бъдещата пречиствателна станция. Нейното изграждане пък, както споменахме по-горе, счупи границите на предишния програмен период, поради което Европейската комисия направи компромис и прехвърли строителството й към новия период до 2020 година. От общината, в качеството на инвеститор на въпросния обект, в началото на тази година категорично заявиха, че до август тази година Видин ще модерна пречиствателна станция за отпадни води с всичките икономически и екологични ползи. Да, ама не – август отмина, след две седмици срещаме Коледа, после ще посрещнем новата година, през която се надяваме гъстата мъгла около усвояването на 18 милиона лева за бъдещата ни пречиствателна станция да се разсее. А дано.

Ако си спомняте, изграждането на видинската пречиствателна станция бе финансирано с евросредства в размер на 25,1 милиона лева и през 2013 година общината сключи договор с избрания изпълнител „ПОНС – ВАБАГ – ЕКО Видин 2013”. Първата копка бе направена 2014 година и почти нищо не бе свършено, но предишната управа на Видин успя да плати на изпълнителя близо 7 милиона лева. На 15 март 2016 година сегашният кмет прекрати договора за „грубо и системно нарушаване на договорните разпоредби от изпълнителя”, след което на общината ни бяха осигурени 17, 9 милиона лева за доизграждане на пречиствателната станция. На 4 октомври миналата година бяха подписани договорите за изграждане и за упражняване на строителния надзор, а официалното съобщение за събитието бе следното: „След проведена обществена поръчка за изпълнител на строително-монтажните дейности бе избрана фирма „Хидрострой“ АД. В рамките на 266 дни ще бъде извършено конструктивно обследване и документиране на актуалното състояние на извършеното строителство от предишния изпълнител, строително-монтажни работи, доставка на необходимото технологично оборудване, автоматизация, извършване на единични и комплексни изпитания, замервания и предаване на обекта, обучение на персонала при експлоатацията и поддръжката на съоръженията в пречистваетлната станция. Стойността за изпълнение на поръчката е 15 707 916,79 лв. без ДДС или 18 849 500,15 лв. с ДДС“.

266-те дни за изграждането на пречствателната станция във Видин отдавна отминаха и прогнозата за пускането й в експлоатация в началото на август т.г. така и не се сбъдна. Защо, само сегашният ни кмет като инвеститор на обекта вероятно знае, но все забравя да го съобщи на данъкоплатците, от чиито джобове успешно изпомпаха поредните близо 19 милиона лева. За да ни е по-екологично, разбира се. А кметът ще го чакаме да се произнесе по въпроса, след като пак влезе в новините на някоя от национаните ни телевизии. Нали го видяхте онзи ден как светкавично реагира, когато от Нова му обясниха как и защо видински деца тренират в съседен Калафат?

Снимка: Архив Видин Вест от 11 август 2016 година

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder