Пак обещаха да реставрират Видинската синагога! Браво на общината, ако този път се окаже вярно!

Пак обещаха да реставрират Видинската синагога! Браво на общината, ако този път се окаже вярно!

Тези дни община Видин, в лицето на своя кмет, проведе обществено обсъждане, което, според градоначалникът ни, поставя началото на възстановяването на Видинската синагога. Реставрационният проект на архитект Любомир Станиславов, автор на подобни реализирани проекти от Фондация „Созопол“ е платен още преди 6-7 години, твърдят хора от бранша, а други предполагат, че това се случило не само веднъж. Както неведнъж досега са обещавани стотици и даже милиони левове от дарения и правителствени програми, но тези средства така и не достигнаха до Синагогата, тя продължаваше да се руши, а от въпросните пари днес не остана дори бледа следа. Този път е различно, заяви „с радост и гордост“ видинският кмет. Щото „…възстановяването на Синагогата скоро ще бъде факт“ и финансирането е изяснено: „…освен безвъзмездните средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, се осигуряват средства от финансов посредник, какъвто е „Фонд за градско развитие“, които впоследствие ще се възстановяват от приходите, реализирани от туристическия проект“. Цитатът от изявлението на кмета е от официалния сайт на община Видин. А дано.

Лекият ни песимизъм (дано се окаже безпочвен), че Видинската синагога най-после ще бъде реставрирана, идва от тъжната история, че години наред с така и неслучилото й се възстановяване се упражняваха кои ли не – областни управители, кандидати за кметове и кметове, кандидати за депутати и депутати, министри, вицепремиери и премиери. Ето и няколко исторически факта от случили се някога събития: 1. Министърът на културата през 2005 година Нина Чилова представи във Видин белгийски спонсор, който заяви, че дарява 100 хиляди долара за Синагогата, дарението така и не се разбра къде потъна, а след три години от общината заявиха, че не са открили и стотинка от дарението. 2. Преди парламентарните избори през 2009 година от тогавашното правителство „осигуриха“ към 5 милиона лева за социализиране на крепостта „Баба Вида“ и за реставрацията на Синагогата, но следващият кабинет забрави да даде и тези пари. 3. През 2012 година тогавашният финансов министър Дянков публично заяви в Белоградчик, че нови милиони левове ще потекат към Видин не само за възстановяване на Синагогата и превръщането й в културен център „Жул Паскин“, но и за реставрация на още пет културно-исторически обекти в региона ни, но и тези пари изчезнаха някъде по трасето на международния път Е-79 от София за Видин. 4. По същото време се разчу, че на арх. Станиславов вече му е платено от Министерството на културата за готовия му авторски проект за Видинската синагога, а какви други суми са преведени за целта, само покойният вече шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и в приближената му приживе Фондация „Созопол“ могат да споделят.

Припомнихме ви накратко тази тъжна история с привкус на поредица от далавери не заради съмненията ни, че този път реставрацията на Видинската синагога пак няма да се случи, а за да не се повтарят досегашните крадлъци за сметка на всички ни. Защото Видин заслужава отново да си възвърне сакралния духовен триъгълник, в който се вписват храмовете на три религии – Видинската света митрополия с православния храм „Св. Николай“, джамията на Осман Пазвантоглу и Синагогата, която е втората по големина в България и първа с уникалната си архитектура, чието достолепие и днес струи от величествените й руини. И ако сегашната ни общинска управа наистина успее да доведе докрай намеренията си да я възстанови, то безспорно това ще е най-значимото й дело през този мандат на местната власт.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Екип:ВидинВест
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder