Започва изграждане на ново екосъоръжение в Монтана

Започва изграждане на ново екосъоръжение в Монтана

Започва строежът на компостираща инсталация в района на депото за твърди битови отпадъци в Монтана. Съоръжението е предназначено за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци. Капацитетът му е 6150 тона годишно. Стойността на проекта е близо 6 милиона 155 хиляди лева като от тях 4 милиона 398 хиляди са безвъзмездно финансиране. Целта е да се намали количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 109 килограма на жител от общината през следващите две години. Също така да бъда подобрено качеството на околната среда чрез намаляване на свързаните с депонирането вредни емисии. Новият тип услуга ще даде възможност за предоставяне на висококачествен компост /тор/ на хората, които желаят да го използват в градинарството. За експлоатацията на изградената инфраструктура ще бъдат разкрити и нови работни места.

А междувременно приключи строителството на площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци от бита в община Монтана , съобщи зам.-кметът Диман Георгиев. Екологичното съоръжение е нов обект. Строежът му започна през 2016 година. Инвестицията е за 3 милиона и 200 хиляди лева. Всеки отпадък ще бъде складиран в отделен контейнер в зависимост от класификацията, на която отговаря. Там ще бъде съхраняван до предаването му на преработваща лицензирана фирма. Идеята е предмети от бита – мебели електрически уреди, дрехи, опаковки от химикали, батерии, стара дограма и други да не стигат до депо, както сега се случва, поясни Георгиев.
Специализиран камион улеснява транспортирането на едрите и опасни отпадъци от кварталите на града и селата на общината. Той ще работи по определен и предварително огласен график.Очаква се площадката да заработи в началото на март, след като получи разрешение от Дирекция за национален строителен контрол.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder