Бъдни вечер е!

Бъдни вечер е!

Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос.

По традиция на Бъдни вечер на трапезата се поднасят нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Масата трябва да е отрупана с всичко, което се смята, че се произвежда в домакинството: жито, фасул, сърми, постни пълнени чушки, мед и орехи, вино.

Празничната трапеза включва също обреден хляб, наречен „Боговица“, „Богова пита“, „Божичник“, „вечерник“, „светец“ или „харман“. Той е замесен с „мълчана вода“ от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни.

На Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Христовото рождение.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат още „Малка Коледа“, „Суха Коледа“, „Детешка Коледа“ или по-рядко – „Мали Божич“ и „Крачун“.

На Бъдни вечер коледарите обикалят къщите за здраве и плодородие в дома. В обичая участват ергени, които пеят коледни песни и благославят домакините.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder