Топ вести
20.01.2020 - За какво трябва Община Видин да отделя повече средства (Камелия Пита в Утро с Видин Вест)
20.01.2020 - Ексклузивно: Прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ пред Видин Вест (Утро с Видин Вест)
20.01.2020 - Масови оставки в АГО отделението във Видин, след смъртта на новороденото на Цвете Петрова (Видео)
20.01.2020 - След убийството на Теодор – Живеещите в района настояват за затваряне на заведението (Утро с Видин Вест)
19.01.2020 - Какво време да очакваме утре? (Времето с Боряна Бориславова)
19.01.2020 - Застреляха млад мъж във видинска дискотека (видео)
17.01.2020 - Какво време ни очаква този уикенд? (Времето с Боряна Бориславова)
17.01.2020 - Ще съдят родителите на отнетото българско бебе в Германия за тормоз
17.01.2020 - Предложени са мерки за справяне с „фалшивите“ болнични
17.01.2020 - След репортаж на „Утро с Видин Вест“: БДЖ започна анализ на пътникопотока (Новините на Видин Вест – обедна емисия)
Посоки Северозапад: Докато АПИ съди община Видин, ще гледаме скоростния път до Ботевград през крив макарон(СНИМКИ)

Посоки Северозапад: Докато АПИ съди община Видин, ще гледаме скоростния път до Ботевград през крив макарон(СНИМКИ)

Още в средата на миналата година между община Видин и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) възникна лют спор кой трябва да възложи и плати около 15 хиляди лева за изменението на действащия кадастрален план на Дунавци, което е свързано с отстраняване на непълнотии и грешки при нанасяне на новото трасе на обещания ни нов път Видин-Ботевград. В резултат на което назначеното от ГЕРБ ръководство на АПИ и избрания от листата на ГЕРБ кмет на община Видин се хванаха гуша за гуша, но до разрешаване на казуса, от който зависи кога и дали ще стартират следващите процедури по проектиране и изграждане на пътя, така и не се стигна. Вместо това, АПИ заведе дело срещу община Видин и на 5 декември м.г. състав на Видинския административен съд разгледа по същество делото под номер 171 по описа за миналата година, след което излезе с Решение № 168, което, на основание чл.172, ал.2 от АПК, гласи следното: „ОТХВЪРЛЯ жалбата на Агенция „Пътна инфраструктура“, гр. София, чрез Областно пътно управление-Видин, представлявано от управителя инж. Павел Драганов, действащ чрез пълномощника гл. юрк П.Р., против заповед № РД-02-11-551/01.06.2018 г. на кмет на община Видин, като неоснователна. ОСЪЖДА Агенция „Пътна инфраструктура“, гр. София да заплати на ответника община Видин направените по делото разноски в размер на 600.00 (шестстотин) лева, за заплатено адвокатско възнаграждение… Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд, в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните по реда на чл.138, ал.1 АПК“.
Нали не си мислите, че от това кой кого осъдил има някакво отношение към евентуалното правителствено решение за реалния старт на десетките процедури за проектирането и изграждането на пътя от Видин до Ботевград, както и към евентуалното решение за финансиране на въпросния проект? И след като вече е безспорен факт, че в свързания с него съдебен спор между АПИ и община Видин има нещо гнило, то нека поразсъждаваме малко кое не е наред. Да започнем с това, че до момента този спор забави изграждането на новата отсечка от бъдещия скоростен път Видин-Монтана с над 9 месеца, а след обжалването на решението на Видинския административен съд от онзи ден ни предстоят още много месеци до деня, в който разберем коя от двете спорещи страни е права. След това процедурата отново отива на Кота 0 и т-н. Казано в скоби, подобни проблеми АПИ има и в община Димово, а може би и с други общини, през чиито територии преминава трасето на бъдещия скоростен път от Видин до Ботевград.
В началото на материала отбелязахме, че назначеното от ГЕРБ ръководство на АПИ съди избрания от листата на ГЕРБ кмет на Видин за несвършена работа по изграждането на пътя Видин-Ботевград, публичен ангажимент за който лично пое в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов в отговор на масовите протести в Северозападна България. Представяте ли си в такъв случай и без това компрометираното отвсякъде началство на АПИ да не си свърши работата по въпросните изменения на кадастралния план на Дунавци, ако това е в неговите правомощия, както постановява Видинския административен, и с това да саботира публично поетия премиерски ангажимент на Бойко Борисов? А като как, например, кметът на Видин ще откаже на партийния и административния си началник Бойко Борисов да промени само срещу 15 хиляди лева този кадастрален план, след като именно оглавяваното от Борисов правителство отпусна през последните години на община Видин над 10 милиона лева под различни форми и поводи? От което идва единственият възможен отговор – от най-високо правителствено ниво е наредено на АПИ и на общини като Видин, Димово и прочие да тупат топката и да прикриват с действията си бездействието на правителството за изграждането на пътя Видин-Ботевград. Който ще ни строят, ама друг път, а ние ще наблюдаваме процесите през кривия макарон.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder