Вдигат се възрастта за пенсия и размерът на пенсиите

Нараства възрастта за пенсиониране през тази година. За мъжете тя се увеличава с един, а за жените – с два месеца. Осигурителният стаж и за двата пола е повишен с два месеца, напомни директорът на териториалната дирекция на Националния осигурителен институт в Монтана Иванка Димитрова.

Така през 2019 г. мъжете могат да се пенсионират на 64,2 г. с 38,8 г. стаж, а дамите – на 61,4 г. с 35,8 г. стаж. При пенсиониране отпада изискването за избор на осигурителен доход от три последователни години от последните петнадесет преди 1997 г.

“За пенсиите сега индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход след 31 декември 1999 г. до датата на пенсиониране. Заради отпадналото изискване намаляват и документите, които трябва да осигурят хората. Вече е достатъчно да има трудова, осигурителна или служебна книжка, а за мъжете – и документ за отбита военна служба. Целият останал доход и стаж след 1997 г. ще се ползва от електронните регистри на Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите.”, уточни Димитрова.

Минималната пенсия до 30 юни е 207,60 лева, а от 1 юли до края на годината става 219,43 лева. 456 са жителите на областта, които вземат максималната от 910 лв., в това число са и 54 жени. От 1 юли те ще получават по 1200 лева – това е таванът, заложен в бюджета на осигуряването. Общо 44 985 са пенсионерите в областта, чиито пари за януари възлизат на почти 14 453 780 лева.

От 1 януари социалните пенсии за инвалидност, отпуснати до 31 декември 2014 г., се трансформират в месечна финансова подкрепа, която ще се получава от Агенцията за социално подпомагане. Изплащането ще бъде до края на месеца, следващ месеца, за който се полага. За област Монтана това са 8252 пенсионери.“ От 1 януари този вид пенсии са служебно прекратени от НОИ. Предстои на всеки засегнат човек да се изпрати разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Размерът на новата месечна финансова подкрепа, която от 2019 г. ще се плаща от АСП, не може да бъде по-нисък от социалната пенсия. Важно е да се отбележи, че прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелни”, подчерта Димитрова.

Хората, които получават месечна добавка за социална интеграция, ще вземат новата финансова подкрепа, без да е необходимо да подават заявления в дирекция “Социално подпомагане”. Заявления трябва да депозират от гражданите, получавали прекратената от 1 януари социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, не по-късно от 31 март, за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, добави Иванка Димитрова.

Източник: mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder