ЕК инвестира € 20 млн. в платформа за изкуствен интелект

Европейската комисия (ЕК) стартира стартира платформата „Изкуствен интелект по заявка“, в който ще бъдат инвестирани 20 млн. евро. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Чрез новата платформа ще се финансират сътрудничеството между европейските изследователи и промишлеността в областта на изкуствения интелект.
Платформата е част от по-големия проект AI4EU на ЕС, който стартира официално на 1 януари и чрез който Общността потвърждава вече заявената амбиция да стимулира развитието на технологиите, свързани с изкуствен интелект.
Проектът обединява 79 водещи научноизследователски института, малки и средни предприятия и големи компании от 21 държави. Целта е да се изгради единен достъп до ресурсите на изкуствения интелект. Отворената платформа ще даде на заинтересованите страни достъп до експертиза, алгоритми и инструменти, които да ги подкрепят за разработване и внедряване на иновации, основани на изкуствен интелект.
Така например ще се организират курсове за повишаване на квалификацията и за преквалификация, за които екипът на проекта ще работи в тясно сътрудничество с центровете за цифрови иновации за роботиката.
Станат ли тези технологии леснодостъпни за всички, това ще помогне на Европа да стимулира максимално иновациите в сферата. „Европа има изследователи от световна класа, лаборатории и стартиращи предприятия и силна индустрия. Проектът AI4EU ще мобилизира ценните европейски активи за изграждане на екосистема, която да насърчи развитието на висококачествен и надежден изкуствен интелект“, коментира Мария Габриел.
Проектът, воден от френската компания THALES, ще получи общо финансиране от 20 милиона евро през следващите 3 години. Платформата ще бъде създадена през тази година. През декември Европейската комисия представи план за действие за насърчаване на сътрудничеството с държавите-членки на ЕС, Норвегия и Швейцария в четири ключови области на изкуствения интелект: увеличаване на инвестициите, осигуряване на повече данни, насърчаване на таланта и гарантиране на доверието.
Източник: www.economic.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder