Областните администрации ще заверяват с „апостил“ документи за чужбина

Областните администрации в страната вече ще поставят печати „апостил“ върху съответните документи.

Новата услуга е въведена от 1 януари 2019 година. Тя се предоставя само за определен вид актове по гражданско състояние, издадени от кметовете и общините: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. За услугата се заплаща такса, определена в чл. 8 от Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси.

Досега апостилите се поставяха от Дирекция „Консулски отношения“ в МВнР. Възможността това да става в областните администрации спестява на гражданите време, разходи и намалява административната тежест. Документите, които притежават апостил, се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година.

Важно е гражданите да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел те трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина. Всички областни администрации могат да извършват легализация на документи, издадени от кметовете и общините в цялата страна, а не само от тези, които се намират на тяхната територия.

Източник: www.montana.government.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder