Арбитражните спорове в ЕС между инвеститорите и държавите отпадат

Арбитражните спорове в ЕС между инвеститорите и държавите отпадат

Държавите членки на ЕС се ангажираха да анулират всички двустранни договори между страни от блока, които предвиждат международен арбитраж между инвеститор и държава.

В тяхната декларация се обявява, че правото на ЕС има предимство пред двустранните инвестиционни договори, сключени между държавите членки, а в резултат на това всички арбитражни клаузи в такива договори противоречат на правото на съюза и следователно са неприложими.

Страните членки на ЕС информират международните арбитражи и съдилищата, че нови арбитражи срещу държави членки на ЕС не могат да бъдат завеждани, а текущите трябва да се прекратят. Ако не се прекратят, решенията им не трябва да бъдат прилагани от съдилищата. Целта е инвеститорите и арбитражните съдилища да получат допълнителна правна яснота и да се предотвратят нови арбитражни решения и процедури, несъвместими с правото на ЕС.

Дотук се стигна след решение на Съда на ЕС от преди година по повод арбитражно дело между холандския застраховател Achmea и Словакия. Всичко за казуса четете тук. По данни, оповестени тогава, броят на тези инвестиционни споразумения е 196. Между тях е и спорът, воден в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) между България и чешките дружества CEZ и Energo.pro загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения, между които непризнати инвестиции и липса на компенсации за изкупена зелена енергия на завишени цени.

Европейската комисия заяви в прессъобщение, че приветства ангажиментите на държавите членки по правните последици от решението по казуса Achmea и в частност техния ангажимент да сложат край на всички двустранни инвестиционни договорки помежду си. С Комисията освен това приветства факта, че мнозинството от държавите членки са се ангажирали да предприемат действия, за да гарантират, че Договора за Енергийната харта не може да се използва като основа за арбитраж между инвеститори и държави членки на ЕС.

Източник: www.dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder