Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават идеен проект

Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават идеен проект

От Камарата на строителите в България (КСБ) искат да бъдат разработени и два нови закона – Закон за устройство на територията и Закон за устройство на строителство. Освен това строителите предлагат разрешенията за строеж да минават през идеен проект и др.

За първите 9 месеца на миналата година КСБ отчете ръст от 11.7% и финансови средства от сградното строителство в размер на над 5 млрд. лева за първото деветмесечие на 2018 г. Камарата отбеляза ръст от 10.4% в областта на строителната продукция спрямо 2017 г. през първото деветмесечие на 2018 г. Строителната камара очаква ръстът в областта на строителната продукция да бъде запазен и през настоящата година. Сградното строителство за първите девет месеца на 2018 г. е в размер на 5 млрд. лв., с ръст от 11.7%. Инженерното строителство е с обем от над 4 млрд. лв. и ръст от 8.8%.

Започнато е строителство на 4790 нови сгради. От КСБ отчитат лек спад от 11% в строителството на нови сгради. Въведените в експлоатация новопростроени жилищни сгради са 1592, с ръст от 2.6% от 2017 г. Сключените договори по обществените поръчки към деветмесечието са 2038, на стойност от над 1 млрд. лв., с ръст от 11.3% на брой и ръст 0.2% от стойността.

От строителната камара очакват през предстоящата 2019 г., когато започва изпълнението на големите проекти, като стартирането на АМ „Хемус“ и проектите във ВиК сектора, да се засили и инженерното строителство, което да бъде преобладаващо. Според инж. Мазнев сградното строителство ще продължи да се увеличава и развива през настоящата година.

От КСБ се притесняват от статистиката на средната месечна работна заплата. За деветмесечието на миналата година тя е била 1106 лв., като за строителството остава около 860 лв.

Предизвикателства, които си поставя строителният бранш, са подобряване работата на законодателството, касаещо бранша, продължаване битката с промени в Закона за устройство на територията, всички фирми, които изпълняват строително-монтажни работи да бъдат вписани в регистър, единни норми за видовете дейности, строго регламентиране на видовете работа и други.

Източник: www.news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder