Македонският език на кирилица остава официален за цяла Македония

Македонският език на кирилица остава официален за цяла Македония

Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата територия на Република Македония и за ползване в нейните международни отношения. Това гласи изявлението на правителството за прилагането на Закона за използване на езиците в Македония, който е приет съгласно предвидените процедури в парламента на Република Македония.

Агенцията за използване на езика ще обслужва общините и другите институции в селищата, в които мнозинството от гражданите са македонци. В тези градове, в случай, че гражданин от албанска, ромска, босненска, сръбска, турска или друга етническа общност се нуждае от документ, който е на друг език, от централната агенция ще им предоставят услуга на техния майчин език, който те най-добре разбират.

Правителството в Скопие посочва, че не е вярно също така твърдението, че има няколко официални езика в страни с няколко автономни части и че този закон застрашава единния характер на Македония. Законът, както изтъква кабинетът, не въвежда пълно двуезичие, не цялата територия на Република Македония, нито във всички области на правния ред. “В международните отношения, отбраната, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият официален език в Република Македония, както е определено от Закона за използването на македонския език от 1998 г. насам.

Според заключението на правителството, законът за използване на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия от Министерството на правосъдието за становище, като всички възможни забележки ще бъдат включени в текста на този закон. Това гарантира пълно съответствие с европейските стандарти.

Източник: www.nova.bg

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder