Посоки Северозапад: Бюджет ‘2019 на община Видин като финансово стабилна мизерия

Посоки Северозапад: Бюджет ‘2019 на община Видин като финансово стабилна мизерия

След като всеки годишен общински бюджет предопределя какъв ще е животът на населението в конкретната община, то Бюджет ‘2019 на община Видин за поредна година ни гарантира мизерия в условията на финансова стабилност. Сиреч – куха финансова стабилност в отчетите на кметския екип, осигурена предимно от паричните инжекции на кабинета Борисов 3 за нашите съпартийци от ГЕРБ в кметската власт на Видин, а мизерията остава за населението като видими резултати от управлението на местната ни управа. Която за четвърти и последен път за този мандат ни „изненада“ с обещанието, че гарантира и тази година финансова стабилност, която, всъщност, е до болка познатото ни блато на застоя на мизерно съществуване и на нищо неслучващо се. Доказателство за което лесно можем да открием в официалния сайт на община Видин, в който никъде няма да можете да откриете каквато й да е информация или стойностен анализ за какво точно и с какви намерения за някакво развитие са похарчени над 120 милиона лева през последните три години. Никъде в този сайт няма да откриете и дума за това какви конкретни резултати са постигнати с тези харчове, ако изключим втръсналата ни в кметските изявления 3-годишна мантра за финансовата стабилност, с каквато ни успива и с проекта за местния бюджет и тази година.

Кратката справка от официални източници сочи, че рамката на първия за това управление бюджет за 2016 година е 34 634 661 лева, за 2017-а – 35 937 570 лева, за миналата година е 40 322 944 лева, а за тази са предвидени 44 203 937 лева. В тези суми, както се досещате, не влизат многомилионните правителствени подаяния под формата на безвъзмездни и нисколихвени (с опцията да станат и те безвъзмездни) траншове, но и те най-вероятно са отпуснати за финансовата стабилизация на община Видин. И тъй като тя – обещаната ни онзи ден от кмета финансова стабилизация, ще ни радва и през тая година, то ни предстои да наблюдаваме отстрани последното за този мандат нищоправене в усвояването на 44 203 937 лева годишен бюджет, към които, бъдете сигурни, ще прибавят поне още 4-5 милиона, ако от националния щаб на ГЕРБ преценят, че на предстоящия през тази есен местен вот сме гласували правилно.

Много ще е интересно как кметът ни би дешифрирал понятието „финансова стабилизация“, с която 4-та поред година се хвали пред народонаселението от трибуната на своя властови пост. И вместо да гадаем, нека зададем по темата риторичните си въпроси, на които едва ли ще получим отговори до края на този мандат: 1. Защо при тази непоклатима финансова стабилност тук не се появи нито един инвеститор? 2. С похарчените десетки милиони през последните три години какви условия бяха създадени за привличане на наши и външни инвеститори? 3. Как и с какво усвоените десетки милиони бюджетни средства осигуриха дори минимални предпоставки за развитие на общината? 4. Какви и колко средства от трите досегашни годишни бюджети на общината са предвидени за заложените в общинските стратегии за развитие дейности, както и какъв е реалният конкретен ефект от похарчените за тези цели пари? 5. Защо при тази прословута финансова стабилизация са в застой общинските дейности във всичките им сфери; защо, видно от ужасяващите демографски тенденции, Видин и общината не само не са привлекателни за инвестиции, но все повече се превръщат в непривлекателно място за живот? 6. Защо при устойчиво състояние на финансовата стабилизация работните заплати на огромната част от служителите в общинската администрация и на тези в общинските филиали са около минималната за страната работна заплата, което води и до на квалификационно ниво са тези служители, както и до това какво е качеството на предлаганите на гражданите услуги?

Само преди седмица кметът за четвърти път през този мандат организира поредното псевдообществено обсъждане на проекта за общински бюджет ‘2019, чиито размер е с 4 милиона лева по-голям от миналогодишния. Градоначалническата оптимистична прогноза бе лаконична: „Бюджет ‘2019 ще определи бъдещето на община Видин като финансово стабилно“. Което твърдение ни препраща в далечното вече соцминало, в което всичко се правеше в името на човека, но тогава поне, за разлика от сега, се знаеше и точно кой е този човек. Дали пък и днес няма да е трудно разберем на кои бюджетните средства осигуряват финансово стабилно настояще и бъдеще, ако по-внимателно се вгледаме във видимите резултати от местното ни управление?…

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder