Посоки Северозапад: За битката на властта срещу надеждите на видинчани за нов път до София и още нещо

Посоки Северозапад: За битката на властта срещу надеждите на видинчани за нов път до София и още нещо

Неравната битка на властта – държавна и местна във всичките й формации – срещу надеждите на видинчани за изграждането на новия 4-лентов скоростен път от Видин до Ботевград тези дни достигна своята кулминация. Нейното бурно начало бе в началото на миналата година, когато хиляди видинчани няколко пъти поред се вдигнаха на бунт и проведоха внушителни шествия със своите автомобили с искания за нов път до София и за изграждане на тунел под Петрохан. Действията им бяха подкрепени от сродни движения в съседните области Монтана и Враца, а протестното движение във Видин възникна по инициатива на местното Гражданско обединение „Единни за промяна“. Представителите на държавната власт и местната управа тогава се опитаха да смачкат протестната вълна със силови полицейски хватки и институционален натиск от съответните ведомства, но номерата не им сполучиха. Последва премиерска покана за среща с представители на протестиращите, след което лично министър председателят пое ангажимент процедурите по проектирането на пътя да започнат през миналата година, а после да се обявят и търговете за избор на строителя. Не би.

Месеци наред от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спореха с община Видин кой е длъжен да изработи подробните устройствени планове за териториите, през които ще премине трасето на новия път, казусът се пренесе и в съдебна зала, с което така мечтаният път го пратиха в далечното светло и неизвестно бъдеще. Кой – крив, кой – прав, не нам е дадено да знаем, но нищо неслучващото се породи надигането на нова вълна от недоволство и от „Единни за промяна“ обявиха и получиха разрешение за провеждането на нов протест за неделя на 27 януари. Което разбуди позадрямалите от кметския екип, които започнаха да бълват „новина“ след „новина“ как всичко е наред, как са се разбрали с АПИ и как дружно са започнали да работят след н’ам к’ви си законодателни промени от лани. И заявиха още видинският кмет, че твърденията за забавяне на поетите като премиерски ангажимент процедури са фалшиви новини, целящи да всеят смут в иначе подкрепящото всичките му действия видинско общество. В подкрепа на кметските твърдения се включи и местен фактографски сайт, според който не само нямало забавяне от въпросния график, но и той, видите ли, бил съкратен с цели 7 месеца. В кампанията на властта се включи и областната управителка, по чиято покана този четвъртък във Видин пристигна регионалната министърка, придружена от временния шеф на АПИ. Те вкупом с местните управници заявиха, че всичко с новия 4-лентов път Видин-Ботевград върви по мед и масло, както и че по ускорения вече график още в края на тази година се очаква да започнат реалните строителни дейности.

В четвъртък вечерта обаче лидерът на „Единни за промяна“ Росица Кирова каза за Телевизия ВИДИН, че по-рано през деня е разговаряла с премиера Бойко Борисов и го е запознала с документалните факти, доказващи 8-месечното забавяне на процедурите по изграждането на пътя. В отговор на което премиерът казал, че не е бил запознат с подробности по казуса, обещал вече лично да контролира целият протест и да накаже виновните за забавянето на процедурите, изразявайки и мнението, че видинчани имат правото да недоволстват от неразбирателствата между институциите.

От всичките тези разнопосочни твърдения е трудно да се каже кой казва истината и кой публично послъгва, но почти е сигурно, че на някои премиерът ще им светне сините лампи, както оня ден обеща на конгреса на ГЕРБ да им се случи на непослушните. Почти е сигурно и че след срещата му в четвъртък с лидера на „Единни за промяна“ скоро ще последва и публично премиерско обещание за ускорено изграждане на 4-лентовия скоростен път от Видин до Ботевград. Обяснимо, през май са изборите за европарламент и за ГЕРБ е жизненоважно отново да ги спечели. Остава неясно кога някой ще каже, че и парите за това начинание са осигурени. Протест в неделя обаче ще има, заявиха в петък от „Единни за промяна“. Срещу кого и срещу какво, ще ни стане известно по-късно. По-важното е някой да пласира на премиера удобни голови пасове, а той да ги отиграва и да повишава рейтинга си на безспорен голмайстор. Пък може в някое друго време и път да ни построи.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder