Министерството на отбраната отпусна пари за паметник на опълченец

Министерството на отбраната отпусна пари за паметник на опълченец

Държавата отпусна пари за изграждане на паметник на опълченеца Ангел Иванов – Комитата в родното му село Бели мел. За градежа на монумента в община Чипровци са постъпили 7000 лв. Инициативата бе представена на редовно заседание на областната комисия “Военни паметници”. Инвестиционният проект е обсъден и одобрен.

Храбрият опълченец е участник в Руско-турската освободителна война. Той се сражава при Шейново, където е разбита армията на Вейсел паша. През 1901 г. Комитата е избран за кмет на Фердинанд. Докато управлява, той не сваля опълченската униформа и медалите за храброст. Винаги носи сабята си. Всяка сутрин започва деня си с молитва за България. За да може да присъства на 25-ата годишнината от Шипченската епопея, сам снема пълномощията си. Днес улицата, на която е била къщата му в някогашен Фердинанд, носи името “Опълченска”.

С постановление на Министерския съвет към края на миналата година са преведени средства за ремонт и на други войнишки паметници в Монтанско. За паметника на загиналите във войните в с. Златия, намиращ се на площада в селото са предвидени 2500 лв., а за ремонт на паметника на загиналите във войните от 1912 – 1918 г. в селото, намиращ се до кметството – още 200 лв. С 3000 лева ще бъде ремонтиран паметника на загиналите във войните от 1912 – 1945 г. в с. Септемврийци. Общо 5700 лв. са заделени за община Георги Дамяново за ремонт на военния паметник в с. Главановци и дописване на имената на загиналите във войните от 1912 – 1918 година – 3500 лв.

В общинската хазна във Вършец влизат 2500 лева за ремонт на два военни паметника – в с. Черкаски – на подоф. Георги Георгиев, загинал във Втората световна война и на загиналите във войните от 1912 – 1918 г. – 1500 лв., за паметника на загиналите в Балканските войни от 1912 – 1913 г. в с. Спанчевци – 1000 лева.

Стремим се да пазим паметта и да съхраняваме паметниците за достойните синове на Майка България, сражавали се за свободата. Благодаря за съдействието на Министерството на отбраната и на областния управител на Монтана,”, каза Димитър Тихолов, председател на областната структура на Съюза на ветераните от войните в Монтана.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder