Учени успяха да върнат времето назад

Учени успяха да върнат времето назад

Физици успяха да върнат времето назад. Те са накарали облачен квантов компютър да се върне с част от секундата в миналото, “нарушавайки” втория закон на термодинамиката. Учените от Русия, САЩ и Швейцария са създали такова състояние на системата, при което само се развива наобратно.

Учените ползвали съвкупност от единици за квантова информация – кюбити. Обединявайки два или три от тях те са напълнили клетките на машината с определен набор от числа и са започнали да ги манипулират. Направили го така, че хаосът в квантовата система е започнал бързо да нараства. Когато ентропията е достигнала определено ниво, управлението на кюбитовете е било поето от друга програма. Тя пък ги е привела в такова състояние, че по-нататъшното им развитие е било в посока ред, а не безпорядък. В резултат кюбитовете за момент са се върнали в изходното си състояние.

Един от постулатите на съвременната физика е, че времето във Вселената се движи изключително и само в едно направление – от минало към бъдеще. Преди три години обаче учени установиха, че това правило може да се нарушава на квантово ниво. След това с помощта на уравнението на Шрьодингер те са изчислили дали електрон, намиращ се в празно пространство, може за миг да се върне в миналото. Оказало се е, че частицата действително може да се върне в състояние, в което се е намирала преди няколко мига.

Подобни събития обаче са крайно редки. Вероятността това да се случи е се изчислява на приблизително един път за цялото съществуване на Вселената. При това времето, което може да бъде “превъртяно” назад, е едва 0,06 наносекунди.

Експериментите на учените са се увенчали с успех при едва 80% от случаите за две клетки от паметта и 50% за тройки кюбитове. В скоро време екипът планира да разработи по-ефективни алгоритми, които да позволят манипулиране на състоянието на по-голямо количество кюбитове.

Източник: www.zovnews.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder