Започва безплатната подмяна на старите печки на твърдо гориво в Монтана

Започва безплатната подмяна на старите печки на твърдо гориво в Монтана

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата започва в Монтана. Общо 6 общини в България са включени в програма “Лайф +” на Европейската комисия за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Проектът “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” е на стойност около 16 милиона и 600 хиляди евро за общините София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.
“60 процента е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините”, съобщи заместник кметът на Монтана Диман Георгиев. За община Монтана се осигуряват 830 000 евро за 500 домакинства. Програмата стартира през октомври миналата година и ще продължи до 2023-та. като преминава през три фази“, уточни Георгиев. От следващата седмица желаещите да бъдат включени в програмата ще подават заявления в общината.
„Ще бъдат предоставени отоплителни уреди с еко дизайн на 50 домакинства, след което ще се направи анализ и сметки на икономията, намаляването на твърди прахови частици в сравнение с преди, след което третата фаза ще стартира с останалите 450 домакинства, които са следствие на аналитичните мерки от първата фаза“, посочи Георгиев.
Освен по програма “Лайф” Монтана кандидатства и по Оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на отоплителните системи на още 3 000 домакинства. Предстои да започне информационна кампания за подмяната на печките, а също така се подготвят и законодателни инициативи, които да обвържат тази смяна с получаване на енергийни помощи.
Източник: www.bnr.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder