Мей не смята, че Великобритания трябва да участва в евроизборите и отново се изказа срещу отмяна на Брекзит

Мей не смята, че Великобритания трябва да участва в евроизборите и отново се изказа срещу отмяна на Брекзит

Британската премиерка не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май. Тя каза това на пресконференция след приключването на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел снощи, с което фактически се обяви срещу перспективата за дълго отлагане на процеса на развода с ЕС, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Приетото единодушно от лидерите решение предвижда и възможност за дълго отлагане като една от опциите, в случай, че британският парламент другата седмица одобри споразумението за Брекзит.
„Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години след като те гласуваха за напускане на ЕС“, каза Мей.
Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания. „Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50“, посочи тя, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума.
Премиерката обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира един отложен Брекзит със споразумение.
От брюкселската трибуна Мей отново се обърна към британските депутати и посочи, че сега от тях зависи да бъде прекратен периодът на неопределеност, обхванал страната заради неяснотата около Брекзит. „Днешното решение (на евролидерите) подчертава колко важно е Палатата на общините да одобри сделката за Брекзит следващата седмица, за да можем да сложим край на тази неопределеност и да напуснем ЕС по организиран и плавен начин“, каза тя.
Мей отбеляза, че ЕС е дал юридически гаранции, че прилагането на т.нар. предпазен механизъм за границата с Ирландия ще носи временен характер и добави, че е съгласувала тези гаранции с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер миналата седмица. „Това трябва да даде допълнителна увереност на парламента, че в този малко вероятен случай, когато предпазният механизъм бъде използван, това ще бъде само временно и че Великобритания и ЕС незабавно ще започнат работа по замяната на механизма с алтернативни споразумения до края на декември 2020 г.“, посочи премиерката.
Тя изрази благодарност на онези депутати, които подкрепят споразумението, и призова онези, които не го подкрепят, да погледнат „истината в очите“ преди третия решителен вот, очакван другата седмица.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder