Фестивал на социалното предприемачество се проведе в Монтана (видео)

Фестивал на социалното предприемачество се проведе в Монтана (видео)

Фестивалът се провежда за първи път в града и е организиран от сдружение „Закрилници“ и община Монтана, със съдействието на Уницеф.

Представители на малки предприятия от различни краища на страната се събраха, за да покажат, че имат своето място на пазара на труда и могат да бъдат пълноценни за общността в която живеят.

Миряна- фондация „Светът на Мария“
„Ние сме фондация, която има дневен център за деца с потребности и в него идват 35 младежа с интелектуални затруднения от лека към умерена степен.“

В 28 бели шатри фирми, нестопански сдружения и социални центрове показаха своя продукция – детски играчки, различни предмети за бита, бижутерия и празнична декорация. Всички те, направени от деца и младежи със специални потребности. В книжарницата на Владислава от Пловдив работят 8 деца с интелектуални затруднения.

Владислава – Сдружение „Паралелен свят“ – Пловдив
„Учим ги, да общуват с клиенти, да предлагат стока. Изобщо какво е да си на работа и да си удовлетворени от това.“

Организатори на фестивала на социалното предприемачество са Община Монтана, УНИЦЕФ, Български център за нестопанско право и сдружение „Закрилници” – Монтана.

Милен Гечовски – Сдружение – „Закрилници“ – Монтана
„Когато има добър план и добри изпълнители, тогава можем да направиме такъв фестивал.“

д-р Петко Петков – Уницеф – клон Монтана
„Трябва да дадем път на социалните предприятия в Северозапада. Този край, който доста често е пренебрегван от институции и политици.“

Но институциите този път бяха тук. От социалното министерство обещаха насърчаване на социалните предприятия, които към този момент наброява 4500 и дават работа на повече от 23 хиляди българи.

Бисер Петков – Социален министър
„Да ги насърчим в тяхната дейност, която е със социална кауза.“

За целта от май тази година започва да действа нов закон, който ще облекчи работата на социалните предприятия. Първо ще се създаде електронен регистър, който ще ги разделя в две категории – А и А+.

Бисер Петков – Социален министър
„Основното правило за едно такова предприятие е да работи за социална кауза. Да работят в него хора от уязвими групи. Това са хора с увреждания, безработни.“

Ако предприятието отговаря на всички критерии от новия закон, то ще получи и облекчения. Като например, производството да носи марката произведено от социално предприятие, което според социалния министър ще има по-голям интерес от купувачите. И още: Социалните предприятия да ползват общински терени и сгради без търг и конкурс, приоритетно, но не и безвъзмездно.

Бисер Петков – Социален министър
„Вече работим и по създаването на онлайн платформа, която ще е като социална мрежа, това ще ги направи по-конкурентни на пазара.“

А основния стимул за предприятията и хората си остава КАУЗАТА. Кауза, която обедини днес десетки да пробягат километри.

Иво Иванов – председател на ОБС – Монтана
„Заради г-н Гечовски го направих! Той е направил много за социалния живот на Монтана и сега бях като закрилник на „Закрилниците“.

Христян Радославов – ученик
„Бягам за каузата Северозападна България и за нейното оцеляване“

Милен Гечовски – Сдружение „Закрилници“
„Първите стъпки са направени“

Финалът на първия фестивал бе концерт под окткрито небе на ОДК „Ние врабчетата” и Vivo – Монтана.

Автор: Калин Иванов
Оператор: Емил Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder