Държавата отпуска близо 3 млн. лева за здравеопазването

Държавата отпуска близо 3 млн. лева за здравеопазването

До края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница, а от вчера започнахме и преговори за повишаване на цените на клиничните пътеки, и по-специално на педиатричните пътеки. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Novini.bg.

,,На трето място като приоритет на държавата са предвидени неонатолозите, тъй като техният брой е намалял, а за да работят тези отделения и детски болници броят им трябва да се увеличи“, посочи министър Ананиев.

Той заяви още, че държавата ще отпусне 1 млн. 250 хил. лева за здравеопазването, което се изразява в закупуването на нова медицинска техника и нови кувьози.

,,Утре на редовното заседание на кабинета ще се гласува решение за отпускането на 500 000 лева за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация, както и 750 000 лева за 50 кувьоза. В същото време ще предвидим и допълнителни 1 700 000 лева за новата педиатрична болница“, обясни здравният министър.

По думите му новата медицинска техника и кувьозите са предназначени за държавните и общински болницити и ще бъдат разпределени там, където са необходими.

Министър Ананиев увери, че следващия месец ще се търси решение и по отношение на таксата от 30 лв., изисквана в детските болници.

От своя страна проф. Иван Литвиненко изказа своите благодарности за срещата и заяви, че педиатрите на този етап са удовлетворени от договореното.

,,Тази среща ни даде глътка въздух, това би решило нашите тежки към момента проблеми. Смятаме, че ще можем да работим по малко по-добър начин оттук-нататък“, увери по време на брифинга проф. Литвиненко.

ВЛАДИМИР ВАСИЛЕВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder