Бисер Петков: Социалните няма да ходят по домовете да крадат деца

Бисер Петков: Социалните няма да ходят по домовете да крадат деца

Без съмнение системата за закрила на детето в България не е съвършена, сигурно има случаи, в които преценката на социалните работници не е най-адекватната на ситуацията, но ние работим за подобряване на тази система. Аз категорично ще възразя на опитите да се сатанизират социалните работници като хора, които ходят по домовете и крадат деца. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг във връзка с направените промени в законодателството, свързани със системата за закрила на детето, предаде репортер на Novini.bg

След като беше заявено ясно и от премиера, и от мен и от председателя на Агенцията за закрила на детето, че проектът няма да продължи в този си вид, в публичното пространство се изказва тезата, че някои положения вече са докарани до положение на законови и подзаконови актове. За да се твърди това, трябва да се познава добре законодателството. Според него възпитаването на децата е отговорност преди всичко на техните родители, а държавата има функция само да подпомага. Действащата нормативна база по никакъв начин не се отклонява от това положение и по никакъв начин не дава права на социалните работници да се намесват в семейството, да отнемат деца и т.н., подчерта Петков.

По думите му направените тази година промени в Закона за социалните услуги и Закона за закрила на детето целят да се усъвършенстват механизмът и мерките за превенция на изоставянето на деца и за тяхната реинтрация в приемните семейства. Разписано е как се реагира при риск от изоставяне в родилен дом, въведени са допълнителни задължения, не са дадени права, поясни социалният министър, като уточни, че само през миналата година 441 деца са изоставени в родилното.

Бисер Петков каза, че със законовите промени са разписани и действията за изоставени деца с увреждания. Това са промените, които са направени с преходните и заключителни разпореби в Закона за социлните услуги. Те по никакъв начин не дават повече права на социалните работници и нямат за цел да се отнемат деца от техните семейства, каза още Бисер Петков.

КОНСТАНТИН ТОДОРОВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder